NEPG: aardappeloogst in EU4-landen daalt 7 tot 11 procent

Consumptieaardappeltelers in Nederland, België, Duitsland en Frankrijk zullen dit seizoen 7 tot 11 procent minder aardappelen oogsten. Dat maakt North-western European Potato Growers (NEPG) bekend. De tegenvallende opbrengsten hebben volgens de telersorganisatie vooral te maken met de hittegolven deze zomer.

NEPG%3A+aardappeloogst+in+EU4%2Dlanden+daalt+7+tot+11+procent
© Han Reindsen

De NEPG meldt dat in de EU4-landen België en Frankrijk door de zeer droge en hete zomer het meest getroffen zijn. De Belgische oogst zou 20 procent lager uitvallen. Wel variëren de situaties flink tussen landen en regio's. In Nederland valt de schade ten noorden van de grote rivieren mee, omdat daar meer regen viel. De NEPG schat dat de uiteindelijke opbrengst in de EU4-landen uitkomt tussen 20 en 21 miljoen ton.

Wat betreft het areaal in de NEPG-zone rekent de telersorganisatie met 510.938 hectare. Dat is een stijging van 3,2 procent in vergelijking met vorig jaar en een groei van 1,7 procent tegenover het vijfjarig gemiddelde. Nederlandse telers hebben in 2022 7,7 procent meer consumptieaardappelen gepoot dan in 2021.


Moeilijk en kostbaar

De zomer van 2022 zal de boeken in gaan als een moeilijk en kostbaar jaar. Niet alleen vanwege de lage opbrengsten, maar ook door de hoge energie- en beregeningskosten. De kwaliteits- en opslagproblemen in de consumptieaardappelteelt komen volgens de NEPG vooral door de hittegolven deze zomer.


Naast meldingen van niet alleen te hoge onderwatergewichten en te weinig knollengte, is het realiseren van voldoende kiemrust zorgwekkender, schrijft NEPG. Vroege ontkieming in de bewaring zal het aankomende bewaarseizoen ook moeilijker en duurder maken. De aardappelen krijgen mogelijk meer te maken met gewichtsverlies en blauwe plekken door bijvoorbeeld ongunstige rooiomstandigheden.


Contractprijzen niet kostendekkend

De NEPG verwacht dat dit seizoen, in tegenstelling tot 2018-2019, geen aardappelen uit andere delen Europa nodig zijn. Dat terwijl de behoeften van de verwerkers de afgelopen jaren sterk zijn toegenomen. Verder stelt de NEPG dat de contractprijzen niet de extra kosten zullen dekken waarmee de boeren de komende tijd te maken krijgen.

Toen de huidige contractprijzen voor 2022-2023 werden getekend waren de nog prijzen acceptabel. Dat is veranderd na het uitbreken van de Oekraïne-oorlog. Daarbij komt dat de productiekosten het afgelopen halfjaar fors zijn gestegen. Aardappeltelers maken zich daarom volgens de NEPG zorgen over hun inkomen.


Met de hogere kosten van onder meer stroom, diesel en meststoffen en grotere risico's in verband met klimaatverandering en de Oekraïne-oorlog, vragen sommige ondernemers zich af wat ze in het voorjaar van 2023 moeten planten of zaaien. Zonder garanties van kopers, zouden ze kunnen besluiten om meer alternatieve gewassen te verbouwen. 'Stijgende kosten moeten door de hele keten worden gedeeld.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer