LNV werkt aan tips voor verbetering emissiearm stalsysteem

Wageningen Livestock Research komt eind september met aanbevelingen om bestaande en nieuwe emissiearme stalsystemen te verbeteren. Medio oktober 2022 volgt daarna vanuit het kabinet een aanscherping van en meer duidelijkheid over het verlenen van een natuurvergunning. Dat melden stikstofminister Christianne van der Wal en ad interim landbouwminister Carola Schouten.

LNV+werkt+aan+tips+voor+verbetering+emissiearm+stalsysteem
© Dairy Campus

De Kamerbrief geeft aan dat de ministers het nog te vroeg vinden om aan te geven wat de gevolgen zijn van de uitspraak van de Raad van State (RvS) op 8 september over de emissiearme stalvloeren. RvS geeft aan dat voor de twee emissiearme stalsystemen de emissie niet met zekerheid berekend kan worden.

Daardoor kunnen ook de effecten op natuurgebieden niet met de vereiste zekerheid worden beoordeeld. Zolang de onzekerheid over de emissies van deze stalsystemen blijft bestaan, kunnen de betreffende Rav-factoren dus niet worden gebruikt bij het verlenen van een natuurvergunning.


Uitspraak goed bestuderen

De ministers willen de uitspraak eerst goed bestuderen, alvorens ze inhoudelijk ingaan op de gevolgen van de uitspraak. Ze zijn zich ervan bewust dat deze uitspraak wederom een flinke tegenslag is voor de veehouders die juist de intentie hebben om te investeren in een stal met emissiearme systemen.

Een analyse door het Centraal Bureau voor de Statistiek gaf in 2019 aanleiding tot twijfels over de effectiviteit van emissiearme stalsystemen. Deze analyse bevat indicaties dat de stikstofverliezen uit emissiearme stallen mogelijk groter zijn dan op basis van de emissiefactoren verwacht kan worden. Op basis van deze analyse kon geen onderscheid gemaakt worden tussen de werking van verschillende emissiearme systemen.


Commissie Deskundigen Meststoffenwet

Op aanbeveling van de Commissie Deskundigen Meststoffenwet (CDM) in 2020 is onder andere een onderzoek gestart door Wageningen Livestock Research (WLR). Het rapport Verbetering van effectiviteit emissiearme stalsystemen in de praktijk' wordt naar verwachting eind september gepubliceerd.

Vervolgens krijgt de Tweede Kamer medio oktober 2022 een brief over aanscherpingen en verduidelijkingen voor het verkrijgen van een natuurvergunning. De impact van de RvS-uitspraak wordt hierin meegenomen, net als het bovengenoemd WLR-rapport.


Innovatie manier tot stikstofreductie

Innovatie blijft één van de manieren om stikstof te reduceren. Een combinatie met andere maatregelen zal altijd nodig zijn, stellen de ministers. In een Bestuurlijk Overleg over stalinnovaties heeft kwartiermaker Ruud Tijssens hierover een advies aangeboden.

Dat adviseert over het instellen van een regieorgaan voor de versnelling van innovaties op het gebied van mestverwerking en stallen, maar ook over het aanstellen van een innovatiegezant. Het advies geeft handvatten om de drempels die de versnelling van innovatie hinderen, weg te nemen. Dat is relevant voor de toekomst van inzet van innovaties ten behoeve van de verdere reductie van emissies.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer