ZLTO dringt aan op uitstel aanpassing Brabantse stallen

ZLTO dringt na de uitspraak van de Raad van State over de borging van emissiearme stallen bij provincie Noord-Brabant aan op uitstel van de Brabantse stallenaanpak.

ZLTO+dringt+aan+op+uitstel+aanpassing+Brabantse+stallen
© VidiPhoto

'We zijn erg teleurgesteld in de uitspraak van de Raad van State. Wij geloven in innovatie en zien het als een belangrijk instrument om onze emissiedoelen te halen. Het is daarom van het grootste belang dat de overheid de borgingsystematiek zo snel mogelijk op orde krijgt', stelt Arno van Son, portefeuillehouder Ruimtelijke Ordening bij de ZLTO.

'In het licht van deze uitspraak is het onacceptabel om als provincie van de Brabantse veehouders te eisen dat ze op korte termijn fors investeren in stalsystemen die de rechter te onbetrouwbaar vindt', aldus Van Son. Volgens hem is de kans aanwezig dat de gevolgen niet beperkt blijven tot de twee staltypes waarover de uitspraak gaat, maar ook voor andere.


Noord-Brabant: overleg met LNV

De Brabantse landbouwgedeputeerde Elies Lemkes-Straver (CDA) wil zo spoedig mogelijk in overleg met het ministerie van LNV over de mogeljke gevolgen van de uitspraak van de Raad van State voor de veehouders in Noord-Brabant.

Stalsystemen in de provincie moeten op 1 januari 2024 voldoen aan de strengere emissie-eisen. 'In de praktijk is dit vaak een emissiearm stalsysteem, maar dat kan ook worden aangevuld met andere maatregelen, zoals ander voer of minder vee. Daarnaast bestaan er naast de twee systemen waar de uitspraak betrekking op heeft, nog andere emissiereducerende stalsystemen', laat een woordvoerder van de provincie weten.

Ook onderzoekt Noord-Brabant wat de gevolgen zijn van de uitspraak voor de verlening van natuurbeschermingswetvergunningen. Volgens de provincie is het essentieel dat de minister van LNV, mede op basis van het lopende onderzoek naar de effectiviteit van emissiearme stallen, snel duidelijkheid biedt. 'Pas dan kan Brabant nadere stappen nemen', geeft de woordvoerder aan.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Weer

 • Dinsdag
  3° / 2°
  85 %
 • Woensdag
  6° / 1°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 0°
  20 %
Meer weer