LTO: RvS-uitspraak hard gelag voor boer die verder wil met emissiearme vloer

De uitspraak van de Raad van State (RvS) woensdag over de juridische borging van twee emissiearme staltypen is een hard gelag voor boeren die nog geen definitieve natuurbeschermingswetvergunning hebben en deze stalsystemen willen toepassen. Dat stelt LTO Nederland.

LTO%3A+RvS%2Duitspraak+hard+gelag+voor+boer+die+verder+wil+met+emissiearme+vloer
© Dirk Hol

Volgens de belangenorganisatie moeten de ministeries van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en Infrastructuur en Waterstaat aan de slag om te voorkomen 'dat het fundament van de Regeling ammoniak en veehouderij (RAV)-systematiek helemaal onderuitgaat.'

Voor boeren met een onherroepelijke vergunning heeft de uitspraak op dit moment geen effect. Wel kan het impact hebben op de benodigde stikstofruimte om Programma Aanpak Stikstof (PAS)-melders te legaliseren, geeft LTO aan. Voor deze brede groep getroffen ondernemers moet een generieke oplossing komen. Zij mogen niet het slachtoffer worden van een falend juridisch systeem, maakt de organisatie duidelijk.

De land- en tuinbouworganisatie vindt het 'onverteerbaar' dat de juridische borging van een door de overheid goedgekeurde stikstofreductiemaatregel niet op orde blijkt. De overheid is volgens LTO aan zet om die borging van deze staltypen en verduurzaming in het algemeen op orde te krijgen, zodat het fundament van de RAV-systematiek niet wordt aangetast.


'Boeren horen niet het risico te dragen van falende juridische systemen, de overheid is hiervoor verantwoordelijk. Het kan niet zo zijn dat je als boer het slachtoffer wordt van een slechte juridische borging door de overheid van een bepaalde techniek. Voor boeren wiens investering nu onder water staat, moet de overheid met een generieke oplossing komen', zegt LTO-voorzitter Sjaak van der Tak.


'Innovatie blijft overeind'

Volgens LTO-portefeuillehouder Trienke Elshof geeft de RvS ruimte voor een betere borgingssystematiek: monitorings- en managementprotocollen. 'Goed meten, onderhoudscontracten, duidelijke en goede beschrijvingen en voorwaarden over hoe de techniek optimaal werkt kunnen helpen om de beloofde stikstofreducties voldoende te waarborgen. Ook zou de robuustheid van de techniek – functioneert de techniek echt in de praktijk? – een rol moeten spelen bij de beoordeling.'


Innovatie staat niet ter discussie, stelt Elshof. 'Deze uitspraak over de norm van eerste generatie innovaties heeft ook geen directe impact op andere technieken op de RAV-lijst.'

Oudere stalsystemen

Voorzitter Erwin Wunnekink van LTO Melkveehouderij benadrukt dat de uitspraak betrekking heeft op slechts twee, wat oudere typen stalvloeren. 'Het zit vooral op de borging vast', concludeert hij. 'Het management van de boer die de vloer gebruikt is van invloed op de werking van de vloer. De grote vraag is hoe je dat kunt borgen. Wellicht via een soort van apk of door een sensor in de stal te hangen.'

Er zijn volgens Wunnekink 'heel veel nieuwe innovatieve ontwikkelingen', zoals de innovaties van Hanskamp en de Lely Sphere, die goede mogelijkheden bieden om emissies te beperken. 'Die moeten we optimaal benutten.'

Hoewel de uitspraak van de Raad van State 'teleurstellend' is, komt het na eerdere wetenschappelijke discussies, niet totaal onverwacht. Het beweiden van koeien, waar door milieuorganisaties ook tegen wordt geprocedeerd, was geen onderdeel van de uitspraken woensdag. Naar verwachting doet de Raad van State daar eind dit jaar een uitspraak over.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  20° / 8°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer