Eurofins Agro: zomerkuil bevat hoog VEM-gehalte

De graskuilen van 15 juni tot en met 31 juli scoren dit jaar met 908 VEM boven het langjarig gemiddelde. Het ruweiwitgehalte ligt juist wat lager en het DVE iets hoger. De positieve trend van de voorjaarskuilen zet daarmee voort, meldt landbouwlaboratorium Eurofins Agro.

Eurofins+Agro%3A+zomerkuil+bevat+hoog+VEM%2Dgehalte
© Han Reindsen

De VEM-waarde (voedereenheid melk) ligt langjarig gemiddeld op 887, de zomerkuilen van dit jaar scoren dus beter. Dat komt met name ook door het hoge suikergehalte van 113 gram per kilo. Langjarig is dat met 86 gram per kilo een stuk lager. De VCOS (verteringscoefficiënt organische stof), een maat voor hoeveel procent de koe daarvan verteert, ligt hoog. Ook de voorjaarskuilen scoorden hoger dan gemiddeld met 984 VEM, 129 gram suiker en een VCOS van 82 procent.

Het ruweiwitgehalte in de zomerkuilen ligt met 145 gram per kilo 10 gram onder het langjarig gemiddelde. Door de hoge VEM-waarde en het hoge suikergehalte valt het DVE-gehalte (darmverteerbaar eiwit) met 64 gram iets hoger uit dan het langjarig gemiddelde van 62 gram.


Minder onbestendig eiwit

De OEB (onbestendig eiwitbalans) ligt met 28 gram per kilo dan wel flink lager dan het langjarig gemiddelde van 40 gram per kilo. Door de extra energie die in de pens beschikbaar komt uit de zomerkuilen, wordt er meer onbestendig eiwit omgezet in microbieel eiwit. Dat resulteert in meer DVE en een lagere OEB. Bij rantsoenen met een hoog aandeel graskuil zal dit een positief effect hebben op de stikstofbenutting,weet Eurofins Agro.



Net als bij de voorjaarskuilen van dit jaar ligt het aandeel celwanden (NDF - neutral detergent fibre) wat lager dan het langjarig gemiddelde. De NDF is wel beter verteerbaar dan gemiddeld. Ook het ADF (acid detergent fibre), een maat voor cellulose dat benutbaar is voor de koe en lignine dat niet benutbaar is, scoort lager dan gemiddeld.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    10° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
Meer weer