Weer vervoersverbod Drenthe door Duitse uitbraak vogelgriep

In de Duitse regio Emsland zijn de afgelopen weken meerdere uitbraken van vogelgriep vastgesteld. De laatste uitbraak is op een kalkoenbedrijf in Twist waardoor er ten oosten van Emmen in Drenthe opnieuw een vervoersverbod en ophokplicht geldt.

Weer+vervoersverbod+Drenthe+door+Duitse+uitbraak+vogelgriep
© Twan Wiermans

De uitbraak van vogelgriep op het bedrijf met 19.000 kalkoenen in Twist is op 9 september officieel vastgesteld. Ruim een week eerder op 1 september was er een uitbraak in het nabijgelegen Duitse plaatsje Hebelermeer, gemeente Haren. Daar is een ouderdierbedrijf met 41.000 dieren besmet geraakt met vogelgriep. Hierdoor waren er in vrijwel dezelfde Drentse regio al een vervoersverbod en ophokplicht ingesteld.

Ook de uitbraak van vogelgriep in het Duitse plaatsje Laar heeft op 6 september geleid tot een vervoersverbod en ophokplicht in het aangrenzende deel van Nederland. In Laar ging het om een bedrijf met 6.700 kalkoenen.

De 10 kilometerzone van Laar sluit inmiddels aan op de 10 kilometerzone van de uitbraak op het ouderdierbedrijf in het Overijsselse De Krim. Dit bedrijf met 26.000 ouderdieren bleek op 8 september besmet met vogelgriep.


Actuele besmettingen en maatregelen

Bekijk de actuele besmettingen en maatregelen op de kaart in de Dierziektenviewer van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Een vervoersverbod heeft betrekking op alle vogels en broed- en consumptie-eieren vanaf een locatie met vogels.Ook geldt het verbod voor mest van vogels en gebruikt strooisel, en voor andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met gevogelte. Daarnaast gelden regels voor de jacht. Zo is het in dit gebied onder andere verboden te jagen op eenden of te jagen in gebieden waar dat watervogels kan verstoren.

Daarnaast geldt er nog een landelijke ophok- en afschermplicht in tien regio's en geldt die plicht in alle 10 kilometerzones rondom uitbraken. In heel Nederland geldt een bezoekverbod op pluimveebedrijven. Alleen noodzakelijke bezoekers mogen na douchen het bedrijf binnen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  18° / 14°
  70 %
 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  17° / 11°
  80 %
Meer weer