'Kavels voor koeien' in Salland na vijftien jaar afgerond

Na vijftien jaar is project 'Kavels voor Koeien' in het Overijsselse Salland afgerond. Bij zeven verschillende kavelruilen werd in die jaren bijna 1.700 hectare landbouwgrond geruild, waarbij 464 boeren waren betrokken. Belangrijkste doel: verbetering van de Sallandse landbouwstructuur.

%27Kavels+voor+koeien%27+in+Salland+na+vijftien+jaar+afgerond
© kavelruil Salland

De eerste van de uiteindelijk zeven kavelruilprojecten was destijds Luttenberg-Mariënheem, waar 34 boeren ruim 120 hectare grond ruilden. Daarna volgden Broekland-Velner (120 hectare geruild van 34 boeren), Raalte Zuid 1 Heeten-Nieuw Heeten (279 hectare van 94 boeren), Salland-Zuid (252 hectare van 64 boeren), Raalte-Zuid-2 (140 hectare van 63 boeren), Boetelerveld (508 hectare van 105 boeren) en als laatste N35 (177 hectare en 50 boeren).

Bij dat laatste project ging het om landbouwpercelen aan de noord- en zuidkant van de N35, tussen de Ganzepanbrug en de Sallandse Heuvelrug. Doel daarvan was om het gebied zo in te delen dat er minder landbouwverkeer de drukke weg hoefde over te steken. Daarbij werd met Rijkswaterstaat samengewerkt.


Succesfactoren

De melkveehouders Rudie Freriks in Luttenberg en Gerrit Tuten uit Heeten, coördinator Cor Bosch uit Heino en projectleider Gerko Hopster van adviesbureau landelijk gebied Pratensis hebben de afgelopen vijftien jaar hun stempel gedrukt op 'Kavels voor Koeien'.

Succesfactoren voor een geslaagde kavelruil zijn volgens de vier: een goede kavelruilcommissie met leden die het algemeen belang boven het eigen belang stellen, grondeigenaren die elkaar wat willen gunnen en voldoende eigen grond om daarmee te kunnen ruilen.


Continuproces

'Kavels voor Koeien' is nu dus afgerond, maar vrijwillige kavelruil blijft in de toekomst volgens Freriks, Tuten, Bosch en Hopster belangrijk en moet een continuproces zijn. 'Wat wel verandert, is dat het vijftien jaar geleden vooral om meer koeien in de wei ging. Het is nu belangrijk dat bij weidegang minder ammoniak vrijkomt. Dat zal ook steeds belangrijker worden gezien de huidige discussies', aldus Hopster.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 9°
    65 %
Meer weer