Groen licht voor kavelruilproject Albergen-Noord

Het kavelruilproject Albergen-Noord kan van start. Provincie Overijssel heeft een subsidie toegezegd voor de vrijwillige kavelruil. Daarbij wordt gehoopt zo'n 125 hectare grond van eigenaar te laten wisselen.

Groen+licht+voor+kavelruilproject+Albergen%2DNoord
© Twan Wiermans

De aanvraag voor de kavelruil was ingediend door LTO Noord-afdeling Noord-Oost Twente. Het primaire doel van de ruil is de landbouwstructuur in het gebied te verbeteren.

'In dit gebied ligt geen natuuropgave', zegt projectleider Cor Udding van LTO Noord. 'We gaan wel proberen met de ruil ook het weidevogelbeheer wat te verbeteren. Maar het gaat vooral om de behoefte aan grotere huiskavels en minder veldkavels van de veelal melkveehouders in het gebied.' Minder veldkavels betekent ook minder landbouwverkeer, meer beweiding en daardoor een duurzamere productie.


'Stevige opgave'

Udding hoopt dat er 125 hectare geruild gaat worden. Hij noemt dat een 'stevige opgave'. 'We moeten voldoende ruilgrond hebben. Op dit moment is de grondbehoefte redelijk hoog. We zullen voor 95 procent afhankelijk zijn van boeren in het gebied zelf die willen ruilen of van grond die vrijkomt van stoppers.'

In september staat een bijeenkomst gepland voor alle betrokkenen. Dan worden de doelen, verwachtingen en werkwijze nader toegelicht. Het is de bedoeling dat het project over twee jaar is afgerond. Momenteel wordt nog gezocht naar een kavelruilcoördinator.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  9° / 2°
  70 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
 • Vrijdag
  11° / 2°
  50 %
Meer weer