Overijsselse kavelruilstichting houdt ermee op

Stichting Coördinatiepunt Kavelruil Overijssel (CKO) houdt op te bestaan. De initiatiefnemer van de stichting, LTO Noord, ziet geen toekomst meer in een coördinatiepunt en een losstaande stichting voor kavelruil.

Overijsselse+kavelruilstichting+houdt+ermee+op
© Joost de la Court

Het CKO werd in 2008 opgericht als samenwerking tussen LTO Noord, het Kadaster en de toenmalige Dienst Landelijk Gebied, met steun van provincie Overijssel. De afgelopen jaren heeft het CKO veel projecten uitgevoerd. Dat heeft volgens de organisatie niet alleen de landbouwstructuur versterkt, maar ook een bijdrage geleverd aan andere opgaven en doelen. Met kavelruil ontstaat ruimte voor natuur, water en recreatie. Daarnaast leveren projecten vaak een bijdrage aan het milieu en de verkeersveiligheid.

Veranderende omstandigheden hebben het bestuur enige tijd geleden doen besluiten geen nieuwe projecten op te pakken en het CKO op te heffen. Ondertussen zijn ook de laatste werkzaamheden afgerond. Voorzitter Martin Verbeek: 'Het is natuurlijk jammer dat er een einde komt aan het CKO. We hadden graag nog meer willen bijdragen aan een betere verkaveling. Maar als bestuur moeten we constateren dat daar vanuit het CKO geen mogelijkheden meer voor zijn. Dat is jammer, omdat we juist in deze tijd zien dat het ruilen van grond een belangrijke rol speelt bij het realiseren van verschillende doelen.'


Positieve manier van kijken

Het bestuur bedankt in een verklaring alle betrokken partijen voor de samenwerking en voor de resultaten die de afgelopen jaren gezamenlijk zijn bereikt. Verbeek: 'Dat resultaat hadden we niet kunnen bereiken zonder de bijdrage van provincie Overijssel. Niet alleen de financiële ondersteuning van projecten en processen, maar zeker ook de positieve manier waarop telkens naar het inzetten van het instrument kavelruil is gekeken.'

Het bestuur hoopt dat alle partijen zich ook de komende jaren blijven inzetten voor een betere verkaveling. De behoefte daaraan is er en zal alleen maar groter worden. Met de opheffing van het CKO valt een loket voor kavelruilen weg. Om te voorkomen dat initiatieven niet verder komen, is afgesproken dat gebieden die belangstelling hebben voor kavelruilen zich kunnen melden bij Youri Booijink van LTO Noord via ybooijink@ltonoord.nl.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  10° / 3°
  55 %
Meer weer