Boeren pleiten voor samen zoeken naar nieuwe natuur in Utrecht

'Zoek samen met het gebied naar nieuwe natuur.' Dat advies geven de landbouworganisaties aan provincie Utrecht. 'Het is de enige manier om nog 800 hectare extra natuur in te vullen voor 2027', stelt provinciaal bestuurder Gerda Kool van LTO Noord.

Boeren+pleiten+voor+samen+zoeken+naar+nieuwe+natuur+in+Utrecht
© Nieuwe Oogst

LTO Noord, de agrarische collectieven en NAJK zijn met landbouw- en natuurgedeputeerde Hanke Bruins Slot (CDA) in gesprek om het doel van 1.500 hectare nieuwe natuur over zes jaar te realiseren. In de afgelopen tien jaar is ruim 700 hectare als nieuwe natuur ingericht.

De landbouworganisaties hebben na een eerder overleg met de provincie een strategie uitgewerkt om meer vaart te maken met de ambities. Deze bespreken zij volgende maand met de provincie en betrokken partijen.

Kool noemt de aanpak in het gebied Groot Wilnis-Vinkeveen als schoolvoorbeeld van een succesvolle aanpak. 'Behalve de ontwikkeling van de natuur is ook die van de landbouw daar serieus in meegenomen. Zo ontstaat draagvlak in het gebied.'


Kavelruil

Het inzetten van kavelruil kan ook helpen, staat in de gezamenlijke strategie. 'Zo kan eenvoudiger een herbegrenzing van natuur of landbouw worden gerealiseerd en is er gelijk contact met het gebied, zodat duidelijk wordt wat er speelt.'

Ook kan kavelruil helpen bij het vinden van integrale oplossingen. Kool: 'Naast de natuurambities liggen er op het gebied van water, energie en de veenweiden scherpe doelstellingen.'


Ruimtelijke druk

Verder constateert de landbouw dat het door de ruimtelijke druk steeds lastiger wordt om gronden voor natuur aan te kopen. 'Een grondbank kan helpen om sneller te schakelen. Bijvoorbeeld door boeren alternatieve ruimte te bieden, als zich ergens een kans voordoet.'

In de huidige aanpak merkt de provincie dat ze niet snel genoeg kan schakelen, constateert Kool. 'We hebben met de gedeputeerde afgesproken samen naar praktische praktische oplossingen te zoeken.'


Combinaties

In de strategie wordt verder gepleit voor meer combinaties tussen natuur en landbouw. 'Dat is beter dan gescheiden van elkaar op te trekken,' stelt de LTO Noord-bestuurder. 'Zet meer boeren in bij het beheer. Wel is het zaak dat er dan praktisch uitvoerbare beheerpakketten kunnen worden afgesloten.'

Om meer agrarisch ondernemers voor natuurbeheer te interesseren, zou de vergoeding omhoog moeten. 'Minstens zo belangrijk is een lange looptijd van de beheercontracten. Die is nodig om meer zekerheden in te kunnen sluiten in de bedrijfsvoering.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  11° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  20 %
Meer weer