Krimp of opkoop acht boerderijen voor verbreding A27 en A12

Om verbreding van de snelwegen A12 en A27 bij Utrecht mogelijk te maken, heeft het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat stikstofruimte gekocht van acht boerenbedrijven.

Krimp+of+opkoop+acht+boerderijen+voor+verbreding+A27+en+A12
© Twan Wiermans

Uit het tracébesluit dat het ministerie heeft gepubliceerd, blijkt dat het vooral om bedrijven rond de Veluwe gaat. In het Gelderse Epe en Ermelo beëindigen de agrarisch ondernemers hun activiteiten. In het Gelderse Otterlo, Voorthuizen en Harskamp leveren de boeren een deel van hun stikstofruimte in.

Naast de bedrijven op de Veluwe koopt het ministerie een boerderij in het Utrechtse Tienhoven en een deel van de stikstofruimte van een boer in het Utrechtse Waverveen. Dit is om de stikstofneerslag op onder meer de Oostelijke Vechtplassen, het Naardermeer en de Nieuwkoopse Plassen te compenseren.


Natura 2000-gebieden

Om aan nieuwe stikstofregels te voldoen, moet de extra stikstof die het gevolg is van de verbreding van de A27 en A12 worden gecompenseerd. Dit is nodig bij de Natura 2000-gebieden waarvoor dit gevolgen heeft.


De voorbereiding voor deze snelwegenverbreding duurt al jaren. Tegenstanders van het kappen van bomen in het Utrechtse Amelisweerd vechten het plan aan. De Raad van State moet er nog over oordelen. Door de nieuwe stikstofregels moest het ministerie een nieuw tracébesluit opstellen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  9° / 6°
  80 %
 • Vrijdag
  11° / 7°
  20 %
 • Zaterdag
  10° / 7°
  5 %
Meer weer