Premier Rutte: voldoende vertrouwen binnen het kabinet

Ondanks het gewraakte interview van CDA-voorman Wopke Hoekstra is er geen vertrouwensbreuk in het kabinet. Dat stelde premier Mark Rutte dinsdag tijdens het spoeddebat dat plaatsvond naar aanleiding van het AD-interview met Hoekstra.

Premier+Rutte%3A+voldoende+vertrouwen+binnen+het+kabinet
© Dirk Hol

In het interview stelt Hoekstra dat de in het coalitieakkoord gestelde deadline van 2030 voor de stikstofaanpak van minister Christianne van der Wal voor zijn partij niet heilig is. Dat leidde de afgelopen dagen tot veel ophef en dus een spoeddebat waarvoor de Tweede Kamer van het zomerreces werd teruggeroepen. 'Alle leden van het kabinet hebben voldoende vertrouwen in elkaar om met elkaar door te kunnen', aldus Rutte in reactie op de vraag van Geert Wilders (PVV) of de ministers elkaar nog vertrouwen.


Tegelijkertijd schuurt het interview van Hoekstra met het coalitieakkoord en het proces met gespreksleider Johan Remkes, erkent Rutte. Als partijchef in het kabinet is er ruimte voor uitspraken als van Hoekstra, maar het moet volgens hem niet te vaak gebeuren. 'Want we willen niet steeds dit soort debatten. Maar als kabinet steunen we allemaal het werk van minister Christianne van der Wal, ook Hoekstra.'

Binnen het kabinet is de discussie over Hoekstra's standpunt opgeschort tot Remkes met zijn bevindingen komt. Wel duidelijk is dat de VVD het handiger had gevonden als Hoekstra zijn zorgen intern zou hebben aangekaart. Tijdens het debat zei VVD-fractievoorzitter Sophie Hermans wel dat ook bij haar partij veel vragen zijn over het beleid en dat het kabinet beter zou moeten communiceren over het bereiken van de doelen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  11° / 1°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
Meer weer