MOB: doortrekking A15 draagt nieuwe stikstofwet ten grave

Het nieuwe tracébesluit voor het doortrekken van de snelweg A15 klopt voor geen meter. Dat stelt actiegroep Mobilisation for the Environment (MOB). Volgens voorzitter Johan Vollenbroek van MOB wordt met dit besluit een grote portie nieuwe stikstof toegelaten zonder enige vorm van saldering of compensatie.

MOB%3A+doortrekking+A15+draagt+nieuwe+stikstofwet+ten+grave
© Dirk Hol

Voor het project, waarbij de A15 wordt doorgetrokken om deze te verbinden met de A12, worden onder meer de stikstofrechten van zes gestopte Gelderse veehouderijen gebruikt. MOB is bij de Raad van State in beroep gegaan tegen het besluit van demissionair minister Barbara Visser van Infrastructuur en Waterstaat, omdat er zou worden gesjoemeld met stikstofberekeningen. 'Hiermee wordt de nieuwe stikstofwet nu al ten grave gedragen', stelt Vollenbroek.

Een eerder tracébesluit voor het doortrekken van de snelweg werd door de Raad van State afgeschoten, maar de minister heeft daar volgens MOB niets van geleerd. 'Ook dit nieuwe tracébesluit klopt voor geen meter, waardoor we moeten constateren dat Barbara Visser als minister van Infrastructuur en Waterstaat het beleid van list en bedrog van haar voorganger Cora van Nieuwenhuizen onverdroten doorzet.'


In strijd met Habitatrichtlijn

Ook het gewijzigde tracébesluit is volgens MOB in strijd met de Habitatrichtlijn/Wet natuurbescherming en voldoet niet aan de eisen van de uitspraak van het Europees Hof van november 2018 noch aan de uitspraak van de Raad van State van 29 mei 2019. Het rekenmodel is in zijn huidige vorm ongeschikt, meent MOB, dat de minister hierop al eerder heeft gewezen.

De afkapgrens van 25 kilometer voor stikstofdepositie is niet houdbaar volgens Vollenbroek en jurist Valentijn Wösten en daarom moet het besluit volgens hen worden vernietigd. 'Er wordt geen valide argument gegeven waarom er geen ecologische beoordeling wordt gemaakt van de deposities die optreden op een afstand van meer dan 25 kilometer van de bron. Ten onrechte zijn de deposities buiten een straal van 25 kilometer niet ecologisch passend beoordeeld', vindt MOB.


Maar ook als er wel wordt uitgegaan van de 25 kilometer invloedssfeer en het door MOB betwiste rekenmodel SRM2, treden er volgens de actiegroep voor een groot oppervlak onbetwist hoge tot zeer hoge depositietoenames op. De verlaging van de maximumsnelheid op de A50 en de opkoop van de veehouderijbedrijven in Gelderland ten spijt.


Sjoemeldossiers

Niet alleen de boeren zijn het vertrouwen in de overheid kwijt, stelt de milieuactiegroep. 'Dat geldt zo mogelijk nog sterker voor MOB en andere milieuorganisaties en vele burgers. Er zijn te veel van dit soort sjoemeldossiers waaronder bijvoorbeeld ook de bewuste misleiding bij de vergunningverlening van Lelystad en honderden andere zaken die MOB onlangs heeft opgestart.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer