Nieuwe uitkoopregeling onzeker door toets op staatssteun

Een nieuwe uitkoopregeling die stoppende boeren ruimhartiger dient te vergoeden, dreigt niet door te gaan. Mogelijk komt de regeling voor de Europese Commissie neer op ongeoorloofde staatssteun, bevestigt stikstofminister Christianne van der Wal berichtgeving van NRC. De lopende regeling is om die reden verlengd tot december.

Nieuwe+uitkoopregeling+onzeker+door+toets+op+staatssteun
© Vidiphoto

Het gaat om een regeling waarmee provincies geld kunnen krijgen om veeboeren uit te kopen: de tweede tranche van de Maatregel Gerichte Aankoop en beëindiging veehouderijen. 'Als staatssteun ongeoorloofd is, moeten de boeren dat uiteindelijk terugbetalen. Dat is natuurlijk het laatste wat we willen', zegt Van der Wal.

De minister erkent dat de gesprekken met de Europese Commissie 'iets langer duren dan gehoopt', maar zegt er ook van uit te gaan 'dat het goed komt'. De discussie gaat over 'een aantal elementen, met name punten die staatssteun betreffen'. Meer details deelde ze niet. Ook zei ze niet vooruit te willen lopen op de uitkomst van de gesprekken.

In Den Haag is discussie over de toekomst van de regeling in het kader van de stikstofaanpak, geeft Van der Wal toe. Als de regeling komt te vervallen, moet het kabinet op zoek naar een andere oplossing.


Belangrijke pijler

Het vrijwillig uitkopen van boeren is een belangrijke pijler en de grootste kostenpost van het huidige stikstofbeleid, dat ervoor moet zorgen dat de uitstoot snel wordt teruggedrongen. Om de stikstofproblematiek op te lossen, heeft het kabinet 24,3 miljard euro beschikbaar, waarvan 7,5 miljard euro voor het uitkopen van boeren.

In maart kondigde minister Christianne van der Wal voor Natuur en Stikstof een 'woest aantrekkelijke' regeling aan die stoppende boeren ruimhartiger zou compenseren. Dit is de Maatregel gerichte aankoop en beëindiging veehouderijen nabij natuurgebieden tranche 2. De regeling moet een al bestaande uitkoopregeling (MGO) vervangen, die over twee weken zou aflopen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  7° / 4°
  70 %
 • Maandag
  9° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  8° / 5°
  20 %
Meer weer