Debat naar aanleiding van uitspraken Hoekstra gaat als nachtkaars uit

Een ruim elf uur (inclusief schorsingen) durend debat in de Tweede Kamer naar aanleiding van de uitspraken van CDA-leider Wopke Hoekstra over de stikstofdoelen is dinsdagavond geëindigd in een serie moties die stuk voor stuk werden verworpen.

Debat+naar+aanleiding+van+uitspraken+Hoekstra+gaat+als+nachtkaars+uit
© Dirk Hol

PVV-fractievoorzitter Geert Wilders en zijn SP-collega Lilian Marijnissen hadden een motie van wantrouwen ingediend tegen het kabinet, maar vonden hiervoor slechts steun van de oppositiepartijen Denk, BBB, JA21, Forum voor Democratie en Groep Van Haga.

Ook de ruim twintig andere moties die werden ingediend, stuk voor stuk door de oppositie, vonden onvoldoende steun. Zo wilde GroenLinks vastleggen dat de stikstofdoelen voor 2030 blijven staan. Deze motie werd door premier Mark Rutte (VVD) ontraden, omdat dit al kabinetsbeleid is. GroenLinks-leider Jesse Klaver vond voor zijn voorstel dan ook alleen steun bij Volt, PvdA en Partij voor de Dieren.


Een motie van Caroline van der Plas (BBB) om het jaar 2030 juist los te laten voor het halen van de stikstofdoelen, vond evenmin een meerderheid. Samen met Wilders verzocht Van der Plas de regering om het behalen van de doelen in 2030 'niet meer heilig te verklaren'. De steun van Denk, SGP, JA21, Forum voor Democratie en de eenmansfracties Van Haga en Omtzigt was onvoldoende.


Grof schandaal

Minister Hoekstra van Buitenlandse Zaken kreeg tijdens het debat met name vanuit de linkse oppositie veel kritiek over zich heen over het interview dat hij vorige week gaf aan het AD. Met name Esther Ouwehand (Partij voor de Dieren) ging fel tekeer tegen de CDA'er. 'Het is een grof schandaal dat u minister Van der Wal van Natuur & Stikstof zo’n loer hebt gedraaid. Als u geen afstand wilt nemen van het interview, moet u aftreden.' Jesse Klaver (GroenLinks) noemde het optreden van Hoekstra 'beschamend'.


Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    10° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
Meer weer