Van der Wal wil met Duitsland samenwerken in stikstofreductie

Minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) wil met Duitsland 'samenwerkende bindende afspraken' maken om ook 'aan die kant te werken aan het reduceren van stikstofuitstoot'. Dat zei ze na afloop van drie werkbezoeken aan melkveehouders in de Duitse grensstreek.

Van+der+Wal+wil+met+Duitsland+samenwerken+in+stikstofreductie
© Huisman Media

De minister ziet het als huiswerk om hierover met haar Duitse collega's in gesprek te gaan. 'Het is heel vervelend dat de buurman verderop wel die stal mag bouwen en ook nog zonder luchtwassers.'

Voor Van der Wal was het 'nuttig om echt in te zoomen op de grensgebieden'. Ze bezocht drie melkveehouderijen in Lattrop, Haaksbergen en Huppel. 'We moeten hier maatwerk bieden en de samenwerking met Duitsland versterken.'


De doelen die het kabinet heeft gesteld – 50 procent stikstofreductie in 2030 – moeten worden gehaald, benadrukt de minister. 'Daar gaan we alles aan doen, maar we bieden wel maatwerk per gebied omdat ieder gebied zo anders is. Dat zal ook hier gebeuren.'


Onder de aandacht

Volgens de Overijsselse gedeputeerde voor Landbouw en Natuur, Gert Harm ten Bolscher, is de problematiek van de emissie van Duitsland voor de agrariërs in de grensstreek tijdens het werkbezoek 'heel goed onder de aandacht gebracht'.

Ook al zouden alle agrarische activiteiten in deze grensregio worden weggehaald, dan nog wordt de stikstofreductie niet gehaald vanwege de uitstoot vanuit Duitsland. Ten Bolscher is blij dat de minister heeft aangegeven ruimte te willen bieden aan maatwerk voor deze gebieden.

Melkveehouder Eddie Vedders, op wiens bedrijf Van der Wal op werkbezoek was, noemde de houding van de bewindsvrouw 'positief, maar wel vasthoudend aan het kabinetsbeleid'.


Zorgen over opvolging en dorp

De melkveehouder maakt zich grote zorgen over de gevolgen van de stikstofplannen. 'In dit gebied moeten veertig boeren 70 procent reduceren.' De bedrijven liggen dicht bij drie Natura 2000-gebieden. Vedders maakt zich niet alleen zorgen over zijn eigen opvolging, maar ook over de gevolgen voor het dorp, de school en de leefomgeving.

Uit onderzoek van de NOS bleek maandag dat de Europese Commissie nauwelijks zicht heeft op de stikstofproblematiek in de afzonderlijke lidstaten van de Europese Unie. Dat komt doordat veel landen er geen onderzoek naar doen of de cijfers niet doorgeven.

Dat doorgeven van stikstofcijfers is overigens niet verplicht. Nederland, het land waar de stikstofproblematiek volgens experts het grootst is, is het enige land dat de cijfers consequent rapporteert.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  6° / 3°
  10 %
 • Vrijdag
  4° / 0°
  10 %
 • Zaterdag
  3° / -1°
  10 %
Meer weer