Proef aanpak Amerikaanse rivierkreeft begonnen

Het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard is gestart met een proef rond de aanpak van de Amerikaanse rivierkreeft. Het gaat om een meerjarige pilot waarin de mogelijkheden, effectiviteit en haalbaarheid van het wegvangen van de schadelijke rivierkreeften wordt onderzocht.

Proef+aanpak+Amerikaanse+rivierkreeft+begonnen
© VidiPhoto

De rode Amerikaanse rivierkreeft veroorzaakt problemen in de Krimpenerwaard. De waterrijke polders blijken een zeer geschikt leefgebied te zijn voor de exoot, waardoor het aantal rivierkreeften in de laatste jaren sterk is toegenomen, vooral in de Krimpenerwaard. Door deze grote hoeveelheid kreeften zijn de waterkwaliteit en biodiversiteit sterk achteruit gegaan.

De rivierkreeft voedt zich met kleine waterdieren en verknipt veel van de ondergedoken waterplanten die het water helder houden. Zijn de waterplanten weg, dan komen alle voedingsstoffen in het water beschikbaar voor algen en blauwalgen, met troebel en stinkend water tot gevolg. Daarnaast leidt het graafgedrag van de kreeft tot instabiele oevers en het herstellen van deze oevers is duur. Reden genoeg om een proef te starten.


• Lees ook: Hoogheemraadschap start onderzoek bestrijding rivierkreeft

Nog onduidelijk is of en hoe de overlast van de kreeften kan worden aangepakt. Het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard onderzoekt de komende jaren via een pilot of intensief wegvangen van de rivierkreeften leidt tot acceptabele rivierkreeftdichtheden.

De proef moet inzichtelijk maken of er een aanpak voor de gehele Krimpenerwaard mogelijk is en hoe die er dan uitziet. Het gaat daarbij om een aanpak die organisatorisch, praktisch en financieel haalbaar is.


• Lees ook: Boeren over gat in dijk Reeuwijk: dijk is zo lek als een mandje

De pilot wordt uitgevoerd in de buurt van Berkenwoude. Half juli zijn de eerste fuiken en korven te water gelaten waarmee de rivierkreeften moeten worden gevangen. De komende drie tot vier maanden wordt intensief gevist op de rivierkreeften. Daarna worden de vangststrategie en -resultaten geëvalueerd en bepaald hoe de pilot wordt vervolgd.

De hoop is dat er volgend jaar veel minder kreeften aanwezig zijn in het pilotgebied en het aantal laag kan worden gehouden met een geringe vangstinspanning.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  9° / 7°
  95 %
 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 9°
  90 %
Meer weer