VVD-Tweede Kamerleden vragen naar rivierkreeft bij dijk

VVD-Tweede Kamerleden Peter Valstar en Rudmer Heerema pleiten voor onderzoek naar de aanwezigheid van de Amerikaanse rivierkreeft, de gevolgen voor veiligheid achter de dijken en bestrijding van de invasieve soort. Dat blijkt uit vragen die het tweetal stelt aan demissionair ministers Carola Schouten (LNV) en Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat).

VVD%2DTweede+Kamerleden+vragen+naar+rivierkreeft+bij+dijk
© ANP

De Tweede Kamerleden stellen de vragen naar aanleiding van het gat in de dijk bij Reeuwijk dat ontstond in de nacht van zondag op maandag. Hierdoor kwam grasland onder water te staan.

Over de oorzaak van het verschuiven van de dijk is discussie tussen boeren en het hoogheemraadschap van Rijnland. Volgens boeren is de dijkverzwakking te wijten aan de de Amerikaanse rivierkreeft. Het Hoogheemraadschap gaat er vanuit dat de exoot niet de boosdoener is.


• Lees ook: Boeren over gat in dijk bij Reeuwijk: dijk is zo lek als een mandje

De VVD-politici vragen de ministers wat ze ervan vinden dat boeren verschillende keren bij het waterschap hebben aangegeven dat de kreeften de dijken ondergraven, maar dat het waterschap volgens de agrarisch ondernemers niet thuis geeft.

Ook vragen ze welke acties door de waterschappen worden ondernomen om verdere expansie van de invasieve soort tegen te gaan. En weten welke preventieve maatregelen er worden genomen om de Amerikaanse rivierkreeft en andere invasieve soorten in dijklichamen in een vroegtijdig stadium te lokaliseren en bestrijden.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 17°
  80 %
Meer weer