Rowy Roelands: 'Jonge boomkwekers verlangen specifieke informatie'

Maar liefst 150 jonge boomkwekers bezochten vorig jaar rond deze tijd de Landelijke Jongerendag Boomkwekerij in het Gelderse Oene. Dat belooft wat voor de bijeenkomst van komende vrijdag. De Brabantse Rowy Roelands (27) ontvangt haar collega’s op haar bedrijf in Zundert.

Rowy+Roelands%3A+%27Jonge+boomkwekers+verlangen+specifieke+informatie%27
© Rowy Roelands

Hoe verklaart u het succes van de eerste editie?

‘Voor jonge ondernemers tot en met 35 jaar in de boomteelt werd nog geen aparte bijeenkomst georganiseerd. Omdat zij in een andere fase van hun ondernemerschap zitten dan hun oudere collega’s, hebben zij behoefte aan specifieke informatie. Denk bijvoorbeeld aan bedrijfsovername en de eerste jaren van het ondernemerschap. Daarnaast wilden we elkaar graag ontmoeten om van elkaar te leren, maar ook om ons netwerk uit te breiden.’

We kunnen op deze manier ook van elkaar leren en ons netwerk uitbreiden

Rowy Roelands, boomkweker in Zundert

Betekent dit dat deze dag alleen is bedoeld voor ondernemers?

‘Zeker niet, ook jonge medewerkers en studenten of aankomende studenten zijn welkom. Net als vorig jaar is het programma een afwisseling van innovaties, demonstraties, presentaties en als afsluiting een gezellige barbecue.’


Welke thema’s komen er zoal aan bod?

‘Jong ondernemerschap, bedrijfsovername, innovaties in de containerteelt, watergeven, onkruidbeheersing, robotisering, export en fytosanitaire keuringen. We gaan zeker niet alleen zenden, er is ook ruimte voor discussie en kennisuitwisseling.’


Vorig jaar was de bijeenkomst in Gelderland, nu in Noord-Brabant.

‘Klopt, het is de bedoeling dat we de bijeenkomsten afwisselend in een van de vijf boomkwekerijregio’s van ons land houden. Dat zijn naast het Brabantse Zundert en het Gelderse Opheusden, Boskoop, Midden-Brabant en Horst aan de Maas.

‘De bijeenkomsten worden gehouden op bedrijven van jonge boomkwekers. Dit jaar is dat bij ons, Roelands Boomkwekerijen en Boomkwekerij Verpaalen.’


Verwacht de organisatie weer een hoge opkomst?

‘Vorig jaar waren er 150 deelnemers, ongekend hoog voor een eerste editie, en dat in coronatijd. Nu is er al meer bekendheid rondom de bijeenkomst en via sociale media en ons eigen netwerk proberen we nog meer mensen te bereiken. We verwachten dit keer zeker tweehonderd bezoekers.’

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  10° / 4°
  30 %
 • Zondag
  11° / 2°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
Meer weer