Agrarische Jongeren Friesland groeit tegen de stroom in

Agrarische Jongeren Friesland (AJF) is de grens gepasseerd van duizend leden. Voorzitter Hendrik Galema schat dat zo'n 70 tot 80 procent van de ruim 1.050 leden potentieel bedrijfsopvolger is.

Agrarische+Jongeren+Friesland+groeit+tegen+de+stroom+in
© Marcel van Kammen

Hoewel het aantal boerenbedrijven daalt, merkt Galema een toenemende belangstelling van jongeren om lid te worden van de AJF. 'De druk op de landbouw neemt toe. We worden steeds meer gezien als belangenbehartiger en zitten bij steeds meer zaken aan tafel.'

Niet alleen bij stikstofoverleggen, geeft hij aan. 'Maar ook als het gaat over de Friese landbouwagenda, de wadden- en de veenweideagenda. In deze overleggen redeneren wij altijd vanuit de blijver.'

Voor het bestuur betekent het dat de lat steeds hoger ligt. Binnenkort wordt het uitgebreid naar negen bestuursleden. Waar de AJF voor moet waken, is dat het een te grote broek aantrekt, stelt de voorzitter.

Ik ben heel blij dat de AJF zich harder opstelt richting de overheid

Ritske Reitsma, melkveehouder

'Er wordt veel van ons verwacht. In tegenstelling tot LTO Noord hebben we geen beleidsmedewerkers die Kamerbrieven uitpluizen. Het moet ons niet over de schoenen lopen. Dat betekent dat we kritisch kijken naar uitnodigingen en ons iedere keer afvragen wat de meerwaarde voor ons is, legt AJF-voorzitter Galema uit.


Fanatieke club

Een fanatieke club, waar je bij wilt zitten, anders mis je wat. Zo omschrijft melkveehouder Ritske Reitsma uit Broeksterwâld de sfeer bij de agrarische jongeren. Sinds zijn zestiende is de 31-jarige boer lid van de AJF.

Nog niet zo lang geleden legde Reitsma de voorzittershamer van AJF-afdeling Dantumadiel neer. Waar zestienjarigen vooral aan hun mouw meegetrokken worden voor de gezelligheid en er geregeld vaktechnische bijeenkomsten worden gehouden, heeft AJF duidelijk ook een andere meerwaarde.


De plek voor jonge boeren

Het is de plek waar de jonge boeren hun stem kwijt kunnen, stelt Reitsma. 'Deze stem wordt steeds belangrijker en hiermee de rol van de AJF ook. Zeker in een tijd waar de onvrede onder boeren en de polarisatie zowel in de politiek als in de boerenbelangenbehartiging toeneemt, zie je dat in de AJF de saamhorigheid groot is.


'Natuurlijk verschillen onze leden ook wel van mening, maar in grote lijnen zijn we het wel met elkaar eens. Dat maakt een sterke club en verklaart ook het stijgende ledenaantal.'


Frustrerend

Reitsma merkt dat de AJF zich harder opstelt richting overheid. 'Daar ben ik heel blij mee. We steken moeite in gesprekken met bijvoorbeeld de provincie. Als de provincie zich dan vooral richt op uitkoopbeleid is dat frustrerend. Die knop moet om. De tunnelvisie is sterk.

'Jonge boeren moeten vooruit, zet daarom in op innovatie. De overheden gaan veel te veel op de stoel van de ondernemer zitten. Dat beperkt ons in de mogelijkheden, terwijl er zoveel mogelijk is.'


Kennis over sector uitdragen

Bij de AJF ligt ook een taak overheden meer kennis over de land- en tuinbouw mee te geven, vindt de melkveehouder. 'Laatst was ik op het gemeentehuis. De gemeente wil naar kleinschalige landbouw met meer ruimte voor biodiversiteit en alternatieve verdienmodellen. Terwijl hier juist veel grote agrarische bedrijven zijn die ver van de natuurgebieden liggen.

'Bij de gemeente zit niemand met verstand van de agrarische sector. Dat is iets wat ik wil oppakken na de bedrijfsovername, bijvoorbeeld door in een gemeentelijk klankbord te gaan zitten.'


Toekomst voor de boer

Ondanks de druk op de landbouw blijft er toekomst voor agrarische jongeren in Friesland, stelt voorzitter Hendrik Galema. 'Er wordt wel eens te veel gefocust op waar het kan misgaan. Niet goed voor de gemoedstoestand van de boer, noch voor het bedrijf.

'Het zou beter zijn om meer te denken in kansen. Stikstof is niet alleen een bedreiging. Er komt ook veel geld beschikbaar om het bedrijf te veranderen. Wanneer het beter voor hun bedrijf is, dan komen de boeren vanzelf in beweging. Dat is altijd zo geweest.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  19° / 11°
  10 %
 • Zondag
  22° / 12°
  20 %
 • Maandag
  23° / 14°
  10 %
Meer weer