12-jarige Luuk Straten: 'Boeren is geen vak, maar een leven'

De 12-jarige Luuk Straten woont op een boerderij met suikerbieten en tarwe in het Gelderse Batenburg. Dat hij op een dag het bedrijf overneemt, is wel duidelijk. 'Boeren is niet alleen een vak, het is ook een leven', zegt hij.

'De seizoenen, de manier van leven', dat vindt Luuk Straten mooi aan het boer zijn. Toch kijkt hij bepaald niet door een roze bril. 'Boeren is leuk, maar je moet er niet van naar de knoppen gaan. Dat vind ik slim van mijn ouders, ze hebben altijd iets om op terug te vallen.'

Boeren snappen heus wel dat het niet goed gaat met het klimaat, stelt de tiener. 'Maar de politiek zou het wel anders kunnen aanpakken. Als je de ene dag de ene regel heb in de klas, en de volgende dag is er weer een tegenovergestelde regel, is het moeilijk om een middenweg te vinden.'


• Lees meer verhalen van tieners die boer willen worden

Straten denkt dat je in plaats van uitkopen beter met boeren in gesprek kunt gaan. 'En niet alles voor het hele land laten gelden, want bij iedereen is het anders. We zeggen wel dat het een onafhankelijk beroep is, maar je bent echt wel heel afhankelijk van wat politiek Den Haag zegt.'

Mensen uit de stad en de media wil de 12-jarige dan ook vooral vragen eens langs te komen op de boerderij. 'In plaats van in een interview van alles te roepen terwijl je nog nooit bij een boer langs bent geweest. Dat moet je niet doen. Als je een keer langskomt, weet je wat er speelt en kun je altijd nog je mening geven.'

Televisie speelt volgens Straten ook een grote rol. 'Zodra het over boeren gaat, gaat het over protesten en uitkopen. Misschien kan dat wel wat vrolijker.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  8° / 3°
  60 %
 • Maandag
  7° / 3°
  40 %
 • Dinsdag
  9° / 3°
  5 %
Meer weer