Ramon Klaassens: 'Jonge boer inspireren om het anders te doen'

Leden van het Agrarisch Jongeren Kontakt Groningen (GrAJK) gaan onderzoeken hoe ze hun bedrijven toekomstbestendiger kunnen maken. Voor het onlangs afgetrapte project 'Route 2040' krijgen ze 2 ton vanuit het Nationale Programma Groningen. Ramon Klaassens is projectleider.

Ramon+Klaassens%3A+%27Jonge+boer+inspireren+om+het+anders+te+doen%27
© Ramon Klaassens

Hoe typeert u de Groningse agrarische jongere?

'Jonge boeren en tuinders uit Groningen zijn redelijk traditioneel. Ze hebben vooral focus op wat ze beter kunnen doen, bijvoorbeeld meer kilo's melken. Ze zien ook dat het anders moet, dat de maatschappij steeds meer van hen vraagt. Daarvoor staan ze open, maar ze weten niet hoe ze het moeten aanpakken.'

Wij verbinden leden van GrAJK met ondernemers buiten de agrarische sector, zoals de directeur van Hooghoudt

Ramon Klaassens, projectleider project 'Route 2040'

Hoe kan het project 'Route 2040' deze jongeren helpen?

'Wij willen de jongeren meer kennis laten maken met ondernemerschap. Dat doen we door hen te verbinden met ondernemers buiten de agrarische sector. Zij kunnen de jonge boeren inspireren om het anders te doen.

'Op de startavond van het project sprak een oud-melkveehouder over zijn betoncentrale. Hij was deze begonnen omdat hij voor zijn nieuwe stal beton had en heeft nu 110 mensen in dienst. Ook de directeur van Hooghoudt vertelde wat ondernemerschap hem heeft gebracht. Hoe maak je verbinding met de markt en wat komt daarbij kijken?'


Dat klinkt allemaal theoretisch. Is er ook ruimte voor praktijk?

'Het eerste jaar van het project bestaat vooral uit masterclasses. Het tweede jaar maken de jonge boeren een vertaalslag naar hun bedrijf. Samen met een coach gaan ze kijken waar kansen en bedreigingen liggen en maken ze een plan om dat uit te voeren.'


In hoeverre staat de onzekerheid in de agrarische sector dit project in de weg?

'Financieel is het een lastige tijd en de stikstofcrisis speelt natuurlijk ook. Maar ik merk dat jongeren bereid zijn om te investeren in de toekomst van hun bedrijf. Ik ben ervan overtuigd dat deelnemers over een tijd kleine stapjes hebben gemaakt door bijvoorbeeld een melktap te verwezenlijken.

'Maar ook mede door dit project hun bouwplan hebben verkleind. Dus niet veel massa, maar specifieke graansoorten die ze regionaal afzetten richting bijvoorbeeld Hooghoudt.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer