'Boeren en tuinders staan niet stil'

De tijd heeft, net als ontwikkeling, nooit stilgestaan. Ik heb geleerd dat je vooruit moet blijven kijken en niet angstvallig moet vasthouden aan wat je hebt, want verandering is de enige constante.

%27Boeren+en+tuinders+staan+niet+stil%27
© Arie Meijer

Wij als land- en tuinbouwsector kunnen die stroom van veranderingen verwerken. Dat heeft het verleden bewezen. Ik vind het daarom uitermate storend dat er groeperingen en politici zijn die stelselmatig doen geloven dat de land- en tuinbouw stilstaat, veroorzaker is van problemen en niet bereid is ten goede te veranderen.

Deze week werd ik door een waterleidingmaatschappij geïnterviewd over duurzaamheid en watergebruik. Ik heb benoemd dat ondanks allerlei campagnes het bewustzijn over drinkwaterverbruik bij de gemiddelde Nederlander op een laag peil ligt. Als het bewustzijn er is, dan vertaalt zich dat niet naar gedrag. Dat valt op te maken uit het gemiddeld waterverbruik per inwoner. Ondanks de droogte wordt menig zwembad in de tuin gevuld met drinkwater.

Ik ben ervan overtuigd dat de gemiddelde boer en tuinder veel bewuster de kraan met drinkwater openzet. Toegegeven, dat bewustzijn wordt soms aangewakkerd door prikkels uit de markt of door wet- en regelgeving. Juist die combinatie maakt dat verandering op gang komt, intrinsieke motivatie, markt, overheid en waardering.

Ik ben ervan overtuigd dat de gemiddelde boer en tuinder veel bewuster de kraan met drinkwater openzet

Dirk Bruins, bestuurslid LTO Nederland

Land- en tuinbouw is verweven in de maatschappij en dus onderdeel van het gehele systeem op deze aardbol. Het is onmogelijk om één onderdeeltje van het systeem te dwingen om te veranderen en te denken dat dan alle wereldproblemen zijn opgelost.

Alle criticasters van de land- en tuinbouw zouden zich eens moeten afvragen welke bijdrage zij zelf zouden kunnen leveren om de nodige verandering door te maken. En nee, een boompje planten ter compensatie van een weekendje Ibiza reken ik niet goed, alhoewel het wel goed is voor onze duurzame boomkwekers.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  17° / 13°
  50 %
Meer weer