'Frame versus realiteit'

Deze week was in het nieuws dat Nederlanders nauwelijks gebruikmaken van de mogelijkheid om CO2 te compenseren bij het boeken van een vliegreis. Het lag rond de 2 procent. Dat is vergelijkbaar met percentages van de biologische consumptie (zo'n 3 procent) of dat van vegetariërs (ruim 1,5 procent).

%27Frame+versus+realiteit%27
© Arie Meijer

Op zich verbazen deze percentages mij niet. Wat mij wel verbaast, is dat het in schril contrast staat met wat ik dagelijks krijg voorgeschoteld. Als ik de diverse media volg, is het een en al duurzaamheid en lijkt iedereen vegetariër die biologisch lokaal geproduceerd eten consumeert.

Nu heb ik geen enkel bezwaar dat mensen de keuze maken voor biologisch lokaal geproduceerde plantaardige producten. Het betekent een mooie afzet voor de boeren en tuinders die deze producten voortbrengen. Wat mij wel stoort, is dat het als de norm wordt verheven en dat het gratis moet worden geleverd. Maar de cijfers laten zien dat dat dus niet zo is.

Voor mij staat buiten kijf dat we als boeren en tuinders duurzaam moeten produceren. Los van de term, want dat levert vaak al discussie op, hebben we verantwoordelijkheid in het duurzaam produceren. Gelukkig nemen we die verantwoordelijkheid en doen dat op diverse manieren van bedrijfsvoering. Daar mogen we trots op zijn.

Als ik de diverse media volg, is het een en al duurzaamheid en lijkt iedereen vegetariër die biologisch lokaal geproduceerd eten consumeert

Dirk Bruins, bestuurder LTO Nederland

Ik heb dat onlangs ook gezegd bij de presentatie van de nieuwe ministers Henk Staghouwer en Christianne van der Wal. Als transitie van de landbouw is gewenst, begint het met waardering en vertrouwen uit te spreken van wat er al gebeurt om vervolgens te organiseren dat de kosten van een maatschappelijke gewenste transitie collectief wordt gedragen. Anders blijft het frame versus realiteit.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  9° / 7°
  95 %
 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 9°
  90 %
Meer weer