Meer levensduur koeien met kruisligging

Met ingang van de stierindexdraai van april wordt kruisligging als optimumkenmerk gezien. De kruisen mogen daarbij iets hellender, maar niet te hellend. Uit onderzoek komt naar voren dat koeien met een licht hellend kruis het langst meegaan.

Meer+levensduur+koeien+met+kruisligging
© John Oud

Dat kwam onlangs naar voren tijdens de persbijeenkomst over de nieuwe fokwaardeschatting. De kruisliggng is nu een optimumkenmerk, weet Gerben de Jong van de Animal Evaluation Unit van de Coöperatie Rundveeverbetering (CRV).

'Een fokwaarde van 104 is nu optimaal. Dit betekent dat die kruisligging iets hellender moet dan de basis-100, die is gelegd door de gemiddelde fokwaarde van de koeien geboren in 2015. Die koeien heeft de veehouder nu in zijn stal. Een nog hellender kruis heeft niet veel meerwaarde; een stier krijgt hier geen waardering voor', stelt hij.


Langere levensduur

Een iets hellender kruis is niet alleen goed voor het gemakkelijk afkalven, ook blijkt uit recent internationaal onderzoek dat zo'n kruis leidt tot een langere levensduur. 'We hebben gekeken naar het effect van de kruisligging naar de levensproductie en ook hieruit kwam naar voren dat de kruisligging een optimumkenmerk is. Een te hellend kruis is niet bevorderlijk voor een lang en productief leven', vertelt Matthijs van Pelt, medewerker fokwaardenevaluatie bij CRV.

Ook voorhand en inhoud zijn optimumkenmerken: 'We willen iets meer voorhand en inhoud hebben dan de huidige koeien. Ook hier moet je dan koeien hebben die iets boven die 100 zitten. De koeien hoeven niet groter dan nu, daarom is hier de huidige 100 het optimale.'


Bonuspunten

Wel kan een stier bonuspunten krijgen voor het frame, wanneer de hoogtemaat, voorhand en inhoud in verhouding zijn. Bij bijvoorbeeld een fokwaarde voor voorhand die veel lager is dan hoogtemaat, krijgt een stier puntenaftrek. 'Het voordeel van deze nieuwe inweging voor het kenmerk frame is dat koeien veel minder snel groot worden en naar verhouding sneller breder en dieper worden', legt De Jong uit.

Dit keer zijn er veel aanpassingen, ook omdat het fokdoel werd aangepast nadat CRV, verantwoordelijk voor de fokwaardeschatting, de leden had geraadpleegd middels een enquête. Ook was er overleg met organisaties uit de sector en maatschappelijke organisaties over mogelijke speerpunten.

Zo is er ook aandacht voor kalvervitaliteit. Niet direct vanuit de boeren, maar vanuit de maatschappij, die een focus heeft op kalversterfte. 'Daarom wordt bij de geboorteindex nu ook kalvervitaliteit geïntroduceerd', aldus De Jong.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  10° / 5°
  30 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  30 %
Meer weer