Stierindexen staan in het teken van rust

Met Bernell aan kop bij zwartbont en Jacuzzi bij de roodbonte dochtergeteste stieren is het rustig bij de stierindexdraai van december. Enkele nieuwkomers missen kwaliteit. Bij roodbont lijkt de Duitse Arino perspectiefvol. Hij blinkt uit in mortellaroresistentie.

Stierindexen+staan+in+het+teken+van+rust
© Koole en Liebregts

De stier Vh Bube Bernell blijft de zwartbontlijst bij de dochtergeteste stieren in Nederland domineren. Daarmee staat deze stier alweer twee jaar aan de leiding. Nu de eerste dochters uit de fokstierperiode in zijn fokwaarde zijn meegenomen, versterkt hij zijn koppositie bij de totaalindex NVI.
Bij de importeur van deze stier, Koole&Liebregts, heerst blijdschap. ‘Waar blijven die genomicsstieren met een hoge verwachting van drie jaar geleden?’, vraagt hoofd verkoop Jan Hiddink zich af. ‘Het komt niet veel voor dat een stier zo lang de ranglijst aanvoert.’ Wel is de stier met de extra fokwaarde een punt gezakt in onder meer benen, uier en totaalexterieur ten opzichte van de vorige draai in augustus.

Pinkenstier Bomaz AltaTopshot kent op NVI-gebied ook een goede draai en neemt daarmee de tweede plek over van Altabanco, eveneens afkomstig van de Bomaz-stal in het Amerikaanse Wisconsin. Topshot is daarbij een uitblinker met een hoge melkvererving en een plus voor gehalten en een sterke ophangband.


Vruchtbaarheid onvoldoende

Nieuwkomer Delta Frontline is een van de destijds veelbelovende genomicsstieren die nu dochters aan de melk heeft. Maar hij voldeed qua vruchtbaarheid onvoldoende aan de eisen die CRV aan fokstieren stelt. Frontline wordt daarom niet vermarkt.

Toch is de stier ingezet voor het fokprogramma, onder meer om te werken naar outcross-stieren. CRV combineert hiervoor donoren die wat anders zijn qua afstamming, met stiervaders die ook een andere afstamming hebben. Zo is deze Frontline de vader van Delta Amuse, waarvan VG 88 Inductor (Biathlon x Massey) de moeder is.


Dolmen opnieuw in de top van genomics.
Dolmen opnieuw in de top van genomics. © CRV

Bij de genomicsgeteste stieren krijgt Delta Dolmen, de hoogste van augustus, nu concurrentie van onder meer nieuwkomer en halfbroer Delta Flagstone. Laatstgenoemde is eveneens een topper in kilo’s vet en eiwit en hij heeft een iets beter exterieur. Beide stieren komen nog niet direct beschikbaar.


Roodbont

Bij roodbont komt nieuwkomer Manana-Red eveneens niet op de kaart, onder meer zijn exterieurvererving laat hem in de steek. ‘We hebben zoveel betere stieren’, stelt Hiddink.

Anders is dat met Arino Red van Masterrind, die met name vanwege de hoge uiervererving wordt ingezet als exterieurstier. In thuisland Duitsland wordt het dier geroemd vanwege de beste uiers, uitmuntende klauwgezondheid en een goede fokwaarde qua mortellaroresistentie.

Bij de roodbonte genomicsstieren vinden we eveneens een opvallende Duitse debutant: melkvererver Ceh Son Spotlight mag een allrounder worden genoemd. De melksnelheid vraagt nog wel aandacht.


Topshot blijft aan leiding TIP

Net als in augustus troeft AltaTopshot de stier Bernell af in de TIP-top 10. De stieren hier zijn gemiddeld wat betrouwbaarder en hebben iets hogere gehalten. Zo heeft de NVI-top 5 gemiddeld 459 dochters in de fokwaarde, bij de TIP is dat 1.401. Onduidelijk is of Topshot ook bij de volgende draai in april 2021 op kop staat. Binnen de Nederlandse Veeverbeteringsorganisatie waren er al geluiden dat het verschil tussen de TIP en NVI verder was afgevlakt. Tijdens een onlangs gehouden ledenvergadering zijn de opties goedgekeurd om de TIP te versterken op een aantal punten. Vanaf de indexdraai van april worden de betrouwbaarheid van de cijfers, goede gehalten en laatrijpheid met gebruikmaking van lactaties vier en vijf zwaarder gewogen. Hoogtemaat wordt feller afgestraft. Bij roodbont leidt ook Delta Jacuzzi-Red met een TIP van 318. Borderview Label P komt hier met 298 op plek 2, vlak voor Kingfarm Holsteins Anreli-Red met 286 punten. Op plek 4 komt Huntje Holstein Red River met 283.

Bekijk een tabel met de stierindexen in Nieuwe Oogst van 11 december

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer