Melkstieren blijven scoren bij minder focus op melk

Bij de NVI-berekening van april is een aanpassing van het fokdoel meegenomen, waarbij er minder aandacht is voor een hoge melkproductie en meer focus is op levensduur. Toch scoort een aantal melkstieren nog altijd hoog. Melk is de witte motor voor de sector.

Melkstieren+blijven+scoren+bij+minder+focus+op+melk
© KI Kampen/Alger Meekma

Bij de stierindexdraai van april moet Bernell na ruim twee jaar een koploper naast zich dulden. KI Kampen-stier Weinterper Solution krijgt deze draai de eerste gegevens van zijn dochters mee en komt daarmee net als Bernell op 329 punten NVI.

Bij deze draai was er een indexaanpassing, waarbij de aanpassing van het fokdoel werd meegenomen. De nieuw berekende NVI legt onder meer minder nadruk op verhoging van de productie en het beenwerk. Gezondheid en besparing op voerkosten winnen juist aan belang.


Verandering in fokwaarde

De plussen en minnen in de tabel ten opzichte van de indexdraai van december hebben betrekking op de berekening van de cijfers van december volgens de nieuwe methode. Veranderingen in NVI komen door de verandering in fokwaarde en niet door de aanpassing.


De aanpassingen leidden niet tot gigantische verschuivingen. Wel zakten enkele stieren, zoals WWS-stier Reflector in december bij de nieuwe berekening iets in NVI en daarmee plaatsing ten opzichte van de oude berekening. Terwijl de stier zelf iets plust ten opzichte van de nieuwe berekening over december, valt Reflector uit de top 5, maar handhaaft zich in de top 10.


Weinterper Solution

Bij de zwartbonte dochtergeteste stieren meldt Weinterper Solution (Finder x Guard) zich direct aan de top. Hij vererft een flinke melkplas in combinatie met een goede uiergezondheid, een goede fokwaarde voor levensduur en goede benen.

Erik Laarhuis van KI Kampen selecteerde de stier bij Wietse-Cor Faber in Wijnjewoude. 'Niet alleen de stier zelf sprak me aan, maar ook de koefamilie met rasmelkkoeien met een imponerende O Man.'


Hoornloos

De debuterende heterozygoot hoornloze Delta Warren P staat bij de zwartbonte genomicsstieren bovenaan. Het betreft een stier met een hoge melkproductie en een goede score voor de besparing op voerkosten.

Bij roodbont staat Delta Jacuzzi nog altijd aan kop met ruim 1.400 dochters in zijn fokwaarde. Ook Aalshorst Rody (Riverboy x Fanatic) meldt zich hier in de top. Aalshorst Rody scoort op het gebied van functionele eigenschappen zeker niet minder dan Delta Jacuzzi, met uitzondering van de geboorte-index.


Aalshorst Rody
Aalshorst Rody © CRV/Alex Arkink

AI-Total-stier Rammstein-Red (Jayvano RF x Jacuzzi) maakt een goed klinkende indexdraai bij de roodbonte genomicsstieren dankzij de combinatie van een enorme melkplas en een lichte plus voor de eiwitgehaltevererving. Daarbij scoort hij goed op uier, beenwerk en totaalexterieur. Wat betreft frame is hij geen topper.


Focus TIP op betrouwbaarheid uit zich in cijfers

Niet alleen bij de berekening van de NVI, maar ook bij de Totaal Index Praktijk (TIP) van de Nederlandse Veeverbeteringsorganisatie (NVO) zijn aanpassingen doorgevoerd. Daarbij werd meer gewicht gegeven aan de betrouwbaarheid van het totale fokkerijresultaat. Zo gaan de aanhoudingscijfers van dochters van stieren sterk meetellen, wanneer die gegevens bekend zijn. Mede als gevolg hiervan komen wat meer bewezen stieren in de TIP-top. Zo is de gemiddelde leeftijd van de stieren in de TIP-top 5 tweeënhalf jaar ouder dan die in de NVI-top 5. Deze stieren hebben gemiddeld tien keer zoveel dochters in de fokwaarde. Wel scoort de NVI-top 5 hoger op levensduur. Volgens NVO-secretaris Joop Olieman is de TIP-score voor levensduur betrouwbaarder. Verder signaleert Olieman dat er bij de NVI meer melkverervers in de top staan, terwijl de TIP-top 5 zwartbont juist 0,2 procent beter scoort op gehalten. Bij roodbont wordt de lijst aangevoerd door Aalshorst Rody-Red, gevolgd door Lowlands Redman, Delta Potter P, Borderview Label P en Delta Jeremy-Red.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  12° / 9°
  90 %
 • Vrijdag
  10° / 4°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 2°
  60 %
Meer weer