Aanhoudingscijfers van stieren mee in de TIP

De Nederlandse Veeverbeteringsorganisatie (NVO) heeft de Totaal Index Praktijk (TIP)-index aangepast. Hierin worden nu ook de aanhoudingscijfers van stieren meegenomen, zodra die cijfers bekend zijn. Ook wordt hoogtemaat harder afgestrafd en is er meer focus op het aantal inseminaties.

Aanhoudingscijfers+van+stieren+mee+in+de+TIP
© Mariska Bloemberg-van der Hulst

De TIP is in het leven geroepen om stieren te helpen zoeken die bewezen hebben om een goede productie en levensduur te vererven. Het is daarmee een tegenhanger van de in de ogen van NVO snelle fokkerij van de laatste jaren, gebaseerd op voorspellingen.

De leden van de NVO zijn namelijk ontevreden over de door CRV in het leven geroepen NVI-index. Die laatste index wijst volgens de NVO vooral jonge stieren aan met een tendens dat de koeien nog steeds groter worden en meer inteelt veroorzaken. Zelfs de overgrootouders van deze jonge stieren hebben nog niet hun levensduurvererving kunnen bewijzen, zo stelt de NVO.

Toch kwam de stierenranking op basis van de NVI de laatste jaren steeds dichter bij de TIP te liggen. Om toch onderscheidend te blijven, heeft de NVO het afgelopen jaar de TIP-berekening aangepast. De nieuwe berekening wordt bij de stierindexdraai van april, die woensdag 6 april wordt berekend, doorgevoerd.

De TIP wil nu nog meer gewicht geven aan de betrouwbaarheid van het te verwachte totale fokkerijresultaat. Een belangrijk voorbeeld hiervan is dat zodra er aanhoudingscijfers bekend
zijn van de dochters van een stier dat stevig gaat meetellen in het resultaat van de TIP.

De invloed van de fokwaarde levensduur wordt hiermee verlaagd omdat uit NVO-onderzoek is gebleken deze vooral een voorspelling geeft. Volgens de organisatie is de levensduurvererving van een stier voorlopig nog niet goed te voorspellen.


Minder focus op tussenkalftijd, meer op inseminaties

Volgens de NVO staat de vruchtbaarheid van het melkvee steeds meer onder druk. Bij hoogproductieve, persistente koeien in een koppel wordt later gestart met insemineren en is vooral het aantal rietjes nodig voor dracht belangrijk voor de vruchtbaarheid.

De TIP neemt dit aantal inseminaties mee in haar vruchtbaarheid waardoor het een betere voorspeller wordt voor levensduur. Dit is volgens de NVO minder het geval bij de huidige vruchtbaarheid in de NVI, waar de tussenkalftijd een sterk verband mee heeft. Daarmee zou de NVI onvoldoende recht doen aan de tendens van het later insemineren.

Voor gezondheidskenmerken blijft de TIP verder punten geven voor het celgetal in de derde lactatie en klauwgezondheid als andere voorspellers voor levensduur. Voor productie legt de TIP nu nog meer accent op goede gehaltes. Mede door de fosfaatwetgeving is dit nog belangrijker geworden. Stieren die veel kilogrammen melk vererven met een duidelijk negatieve gehaltevererving worden nauwelijks nog gebruikt.


Extra afstraffen hoogtemaat

Om de koeien niet nog groter te laten worden gaat de TIP veel hoogtemaat extra afstraffen. Fout in het fokwaardesysteem is dat de hoogtemaat bij een basisaanpassing steeds wordt aangepast en zo zou een stier die nu hoogtemaat 100 heeft vijftien jaar geleden 106 hebben gehad.

In de TIP wordt nu gestopt met deze basisaanpassing voor hoogtemaat. Voor exterieur wordt verder strafpunten gegeven voor te lage conditiescore, te lage kruisligging, een hakkige beenstand achter, een extreme beenstand zij en pluspunten voor een goede uierscore.

De TIP vindt het ook heel belangrijk dat de koeien niet te vroegrijp zijn. Uit NVO-onderzoek is gebleken dat stieren waarvan de dochters vanaf lactatie 'drie naar lactatie vijf nog productievooruitgang boeken ook verreweg de hoogste bewezen levensduur vererven. Het duurt langer voordat deze informatie betrouwbaar beschikbaar is maar het is in de ogen van NVO meer dan de moeite waard om dit geduld op te brengen. Daarbij geldt wel de eis dat deze dochters een goede start maken en daarna nog bovengemiddelde progressie maken over de volgende lactaties.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  13° / 7°
  90 %
 • Vrijdag
  10° / 5°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 4°
  85 %
Meer weer