Hitte en droogte teisteren Franse en Spaanse landbouw

Hitte en droogte blijven vooral de zuidelijke landen in de Europese Unie in hun greep houden. In Frankrijk klinkt vanuit agrarische kringen de roep om staatssteun steeds luider en in Spanje is het druiven plukken twee weken eerder begonnen. Ook het Verenigd Koninkrijk lijdt aan de droogste zomer in meer dan vijftig jaar.

Hitte+en+droogte+teisteren+Franse+en+Spaanse+landbouw
© ANP

De Franse boerenvereniging FNSEA riep de onlangs aangetreden landbouwminister Marc Fesneau op om de eisen voor het inzaaien van vanggewas te versoepelen. Franse boeren mogen dat vanwege regelgeving niet zelf uitmaken. De vereniging dringt ook aan op een zo vroeg mogelijke betaling van steun of voorschotten om liquiditeitsproblemen tegen te gaan.

De droogte in Frankrijk heeft nu ook onverwachte gevolgen. In verschillende delen van het land moesten – in de drukke vakantieperiode – zwemverboden worden ingesteld, nadat hoge watertemperaturen hadden geleid tot wildgroei aan schadelijke blauwalgen.


Franse meteorologen gaan ervan uit dat de huidige hittegolf over enkele dagen eindigt met onweersbuien. Maar dat zal niet direct leiden tot verbetering van de verdroogde grond, omdat het meeste regenwater direct zal wegvloeien.


Warmste juli

Spanje rapporteert de warmste juli sinds het begin van de metingen in 1961, met een gemiddelde temperatuur van 25,6 graden Celsius. Er viel minder dan de helft regen dan normaliter.

De situatie is vooral bijzonder slecht in het zuiden van Andalusië, waar de stuwmeren maar een kwart van het water hebben. Ook het oppervlakte- en grondwater zijn afgenomen. De meeste Spaanse groenten en fruit wordt verbouwd in Andalusië. De landbouw gebruikt ongeveer 80 procent van de watervoorraden.


Opbrengstdaling van 40 procent

De Spaanse boeren vrezen in de zonnebloemenoogst een daling van de opbrengst per hectare tot wel 40 procent. Volgens boerenvereniging Asaja zal het productievolume slechts licht dalen, omdat het teeltareaal als gevolg van de oorlog in Oekraïne dit jaar aanzienlijk was uitgebreid.


Bij wintergraan is de oogst in Spanje al 30 procent kleiner uitgevallen en wordt de maisproductie naar verwachting gehalveerd. Ook bij olijven, avocado's en citrusvruchten is er grote schade. Wijnboeren probeerden de oogst te redden door de oogst naar voren te halen. Asaja schat de totale schade van de droogte aan de landbouw op ruim 8 miljard euro.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  23° / 8°
  10 %
 • Donderdag
  17° / 9°
  10 %
 • Vrijdag
  20° / 8°
  0 %
Meer weer