Europese mais heeft zwaar te lijden onder droogte

Europa importeert normaal gesproken ongeveer een kwart van zijn maisbehoefte. Dat zal dit jaar aanzienlijk meer zijn door tegenvallende opbrengsten als gevolg van de droogte. Daarvoor waarschuwen diverse grondstoffenspecialisten.

Europese+mais+heeft+zwaar+te+lijden+onder+droogte
© Twan Wiermans

De droogte heeft enorme invloed op de opbrengst en kwaliteit van Europese snijmais. In de cruciale groeifase, die net achter de rug is, kampte de mais met extreme droogte, meldt ABZ Diervoeding in zijn wekelijkse grondstoffenupdate. Vooral in Frankrijk, Italië en Roemenië zijn er grote problemen met de mais. De vraag is volgens de specialisten van ABZ Diervoeding hoe groot de impact op de totale opbrengst in Europa gaat zijn.

ABZ Diervoeding verwacht dat het gat dat lijkt te ontstaan als gevolg van een tekort aan Europese mais, vooral wordt opgevuld met Braziliaanse gmo-mais. Door de tekorten in mais is de Europese non-gmo-mais een stuk duurder dan gmo-mais. Niet alleen in Europa vallen de opbrengsten tegen bij mais. ForFarmers meldt dat hetzelfde aan de hand is in de Verenigde Staten.


Tarwe op tijd geoogst

De tarwe in Europa is precies op tijd geoogst. Met mooi weer aan het eind van het seizoen was de oogst goed en ook de kwaliteit van de tarwe is uitstekend, stelt ABZ Diervoeding. De oogst vond plaats aan het begin van de droogte, waardoor het groeiseizoen nauwelijks werd beïnvloed.

Volgens de voerleverancier is er nervositeit op de markt voor sojaschroot. De beschikbaarheid van bonen wordt steeds krapper. De futures van sojaschroot stijgen snel en dit neemt andere eiwitten ook mee omhoog. Er is een groot prijsverschil tussen zomer- en wintersoja, waaruit volgens de analisten blijkt dat de markt verwacht dat Brazilië komende winter een goede oogst tegemoet gaat. De export van sojabonen naar China ligt op dit moment 6 procent onder het volume van vorig jaar, wat een recordjaar was.


Sojaopbrengst

In de Verenigde Staten is soja begonnen aan de cruciale groeifase. De komende tijd is volgens ABZ Diervoeding bepalend voor de opbrengst per hectare. Tot nu toe lijkt het een gemiddeld jaar te worden. ForFarmers verwacht dat de hoge temperaturen in de Verenigde Staten en de aanhoudende droogte wel degelijk een negatief effect hebben op de opbrengst van sojabonen.

De lage waterstanden in de rivieren zijn nadelig voor de voerleveranciers. De standen dalen door naar historisch lage niveaus. Dit veroorzaakt problemen op verschillende plekken in de logistieke keten. Er is een grotere vraag naar transport per vrachtwagens naar de fabrieken, omdat schepen een stuk minder laden. Doordat schepen minder laden, stijgen de transporttarieven fors. De aanvoer van bijvoorbeeld raapzaad naar crushes langs de Rijn ondervindt hinder.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  17° / 9°
  20 %
 • Maandag
  18° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  19° / 8°
  10 %
Meer weer