Droogte hakt er flink in bij akkerbouwers

Boeren maken zich zorgen over hun gewassen nu de waterbeschikbaarheid in Nederland afneemt en de extreme droogte door de huidige hittegolf alleen maar erger wordt. Daarnaast groeit het aantal beregenings- en onttrekkingsverboden.

Droogte+hakt+er+flink+in+bij+akkerbouwers
© Twan Wiermans

'De paniek onder akkerbouwers neemt toe', stelt de Zeeuwse akkerbouwer en ZLTO-bestuurslid Hendrik Jan ten Cate. 'Een paar weken geleden was iedereen nog veel meer gerust, maar het gaat nu enorm hard. Dit gaat echt ten koste van de gewassen.' Volgens hem wordt steeds meer gevreesd voor schade aan de oogst van onder meer aardappelen, suikerbieten en uien.

Ten Cate wijst op de combinatie van droogte, hitte, felle zon en sterke wind. Door de sterkere wind is er meer verdamping. Ook zijn er steeds meer beperkingen rond beregening. 'Dat kan de nekslag worden voor de gewassen. Er zijn dus veel zorgen onder telers in de polder.' De akkerbouwer noemde al eerder dat boeren komende tijd dringend regen nodig hebben, want anders zal de oogst fors lager uitvallen.

Regionale verschillen

LTO Nederland merkt op dat de verschillen tussen de regio's deze nog groter zijn geworden. Zo was in het noorden van het land op plaatsen enige neerslag van betekenis, maar niet waar het neerslagtekort het grootst is, namelijk in Zeeland, Limburg en de Achterhoek.

In Midden- en West-Brabant geldt sinds dinsdag een verbod om overdag te beregenen vanuit oppervlaktewater. Dezelfde maatregel heeft waterschap Rivierenland afgekondigd, met uitzondering van onder meer het beregenen van appels.

Ook zorgen in Flevoland

Marcel Scholtens, akkerbouwer in Luttelgeest en lid van LTO-vakgroep Akkerbouw- en Vollegrondsgroente, zegt dat ook in Flevoland de droogte zorgelijk is. 'Het is nog niet zo erg als in 2018. Maar met de huidige hittegolf, als het vijf dagen achter elkaar extreem zonnig is, hebben de gewassen meer last van de verbranding dan de droogte. Als het vochtiger is, dan is het milieu in de gewassen anders en kunnen ze het langer volhouden.'

De meeste Flevolandse akkerbouwers kunnen beregenen, behalve in delen van Zuidelijk Flevoland. 'De situatie is daar penibel. Het water is te brak en dus begint verzilting een rol te spelen', zegt Scholtens.

Volgens de akkerbouwer hebben vooral aardappelen en uien het lastig. 'Aardappelen beginnen nu al af te rijpen omdat ze de verdamping niet meer bij kunnen houden. Dat gaat ongetwijfeld de opbrengst drukken. Uien groeien alleen nog in de nacht en 's morgens vroeg. Daar moet elke week water op, anders komt het niet goed', waarschuwt hij.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  12° / 10°
  80 %
 • Woensdag
  14° / 7°
  70 %
 • Donderdag
  14° / 6°
  70 %
Meer weer