Beschadigd pootgoed verdient bescherming bij inschuren

Opnieuw is er sprake van langdurige droogte. Dit zorgt voor meer harde kluiten in de gerooide productstroom en een grotere kans op beschadigde pootaardappelen. 'Bewaarziekten zoals fusarium slaan dan gemakkelijk toe in de bewaring', zegt teeltspecialist Fokke Smit van Certis Belchim. 'Een behandeling met Diabolo tijdens het inschuren geeft bewaarziekten minder kans.'

Beschadigd+pootgoed+verdient+bescherming+bij+inschuren
Certis Belchim

Kurkdroge ruggen en stofwolken rond de aardappelrooier zijn de laatste jaren meer regel dan uitzondering bij de pootaardappeloogst, ervaart Smit in vrijwel geheel Nederland. Wat de gevolgen daarvan zijn, ziet hij op veel plaatsen tijdens het inschuren. Daar passeren op de loslijn de nodige knollen met flink beschadigde schil vanwege harde kluiten in de productstroom en een gebrek aan zeefgrond op de rooimatten. 'Dergelijke wonden vormen invalspoorten voor fusarium', zegt de teeltspecialist.

Dat komt vanuit de grond met de knollen mee in de bewaring. 'Daar waar de schil ontbreekt, kunnen sporen makkelijk binnendringen en later in de bewaarperiode het pootgoed soms flink aantasten. Dat wil je niet als pootgoedteler en de afnemer zit hier al helemaal niet op te wachten. Niet ieder ras is even gevoelig voor de genoemde schimmelziekten, maar pootgoedhandelshuizen weten precies wat de gevoelige rassen zijn. Daarvoor zullen ze doorgaans een inschuurbehandeling aanbevelen.'


Imazalil

Diabolo bevat de werkzame stof imazalil dat een brede en effectieve werking tegen bewaarziekten heeft. Bij droog binnengereden pootgoed zal het vooral om de aanpak van zilverschurft en fusarium gaan, maar zijn de omstandigheden nat tussen loofdood en rooien dan kan ook phoma flink toeslaan, benoemt Smit.

Wanneer de poters onder de beschreven droge omstandigheden binnenkomen, is het raadzaam om gelijk bij het inschuren al Diabolo toe te dienen. Dat is overigens alleen toegestaan op pootgoed dat als uitgangsmateriaal weggaat, benadrukt de teeltadviseur. 'Behandeld pootgoed, zoals de eventuele onder- of bovenmaat, mag niet voor menselijke of dierlijke consumptie worden gebruikt.'


Zorg voor goede verdeling

Om deze reden kiezen telers ervoor om bij het inschuren het veldgewas voor te sorteren. 'Belangrijk voor een goede werking van Diabolo is dat het middel zoveel mogelijk rondom op de knol verdeeld is. Dat kan door een goede vernevelaar toe te passen, zoals de Potatocare, Mafex en Pieperdoes', legt Smit uit.

'Voor een optimaal resultaat is verneveling boven een rollenband het allerbeste. Door het transport over een rollenbaan roteren de poters tijdens de behandeling volledig om hun as en verdeelt het middel zich netjes rondom de knol, is de praktijkervaring. De adviesdosering bedraagt 150 milliliter per ton pootgoed. Bij deze dosering werkt het middel optimaal en beschermt het de poters tegen zilverschurft, fusarium en phoma', zegt de teeltadviseur.

Smit geeft nog als tip mee om het middel voldoende verdund toe te passen, het liefst 1,5 liter per ton spuitvloeistof. Ook dit draagt bij aan een optimale bedekking.


Volg alle bewaaradviezen op

Na behandeling houdt de zorg voor de poters overigens niet op, zeker niet wanneer knollen beschadigd zijn. Smit drukt telers op het hart om alle gebruikelijke bewaaradviezen op te volgen, zoals eerst het product goed te drogen voor een optimale wondheling en pas daarna terug te koelen tot de gewenste knoltemperatuur voor lange bewaring. 'Deze handleiding mogen telers absoluut niet vergeten.' Ook het daarna constant houden van de bewaartemperatuur is belangrijk wapen tegen bewaarziekten.


Dit artikel is gecreƫerd door onze kennispartner Certis Belchim

Certis Belchim

Certis Belchim is specialist in de ontwikkeling, registratie, marketing en verkoop van biologische en chemische gewasbeschermingsmiddelen voor de land- en...

Lees verder »

Meer van Certis Belchim

Lees ook

Meer artikelen van Certis Belchim »

Artikelen over Certis Belchim