Efsa komt met aanbevelingen welzijn varkens

De Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (Efsa) komt in het kader van de boer-tot-bordstrategie met een aantal aanbevelingen om het welzijn van varkens in de voornaamste houderijsystemen in de Europese Unie te verbeteren.

Efsa+komt+met+aanbevelingen+welzijn+varkens
© Twan Wiermans

Het advies bevat zestien gevolgen van verschillende houderijsystemen voor het dierenwelzijn. Ze zijn in de ogen van Efsa relevant vanwege hun ernst, duur en frequentie van voorkomen. Daarbij gaat het om bewegingsbeperking, groeps-, hitte- of koudestress en het langdurige honger of dorst.

Zo geeft het Efsa-panel voor Dierenwelzijn en Diergezondheid aanbevelingen om groepsstress te verminderen, wanneer zeugen direct na het spenen of aan het begin van de dracht in groepen worden gezet. Ook zijn stro, hooi of voordroog met een lange stengel volgens dit panel het geschiktst voor het bouwen van nesten.

Verder worden onder meer aanbevelingen gedaan met betrekking tot de ruimte voor lacterende zeugen en het verkleinen van het risico op staartbijten.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  12° / 10°
  80 %
 • Woensdag
  14° / 7°
  70 %
 • Donderdag
  14° / 6°
  70 %
Meer weer