LTO: 'Convenant Dierwaardige Veehouderij vraagt om consensus'

Onderdeel van het beleid van de nieuwe regeringscoalitie is het Convenant Dierwaardige Veehouderij. Een brief van landbouwminister Henk Staghouwer daarover ontvangt de Kamer na het zomerreces, zegt Jeannette van de Ven, portefeuillehouder Gezonde Dieren bij LTO.

LTO%3A+%27Convenant+Dierwaardige+Veehouderij+vraagt+om+consensus%27
© Eljee Bergwerff

Waarom een Convenant?

'De Wet Dieren is van 2013. Het is een raamwet, die nader wordt ingevuld met bijvoorbeeld het convenant dat nu in voorbereiding is. De Raad voor Dieraangelegenheden (RDA) bracht in november 2021 een advies uit over de randvoorwaarden voor de veehouderij van de toekomst. Het streven is dat dat convenant voor het einde van het jaar in de steigers staat.'

Convenant gaat niet alleen over dierenwelzijn. We moeten consensus vinden met elkaar op alle fronten


Wat is de kern van het RDA-advies?

'De basis is de erkenning dat een dier pijn en plezier kan ervaren. Een goede gezondheid, leefomgeving en voeding zijn rechten die daaruit voortvloeien en bijdragen aan natuurlijk, soorteigen gedrag. Wordt aan de voorgaande punten voldaan, dan is een dier in staat om te reageren op zijn sociale en fysieke omgeving.'


Wat is uw rol daarbij?

'Er wordt een brede commissie ingericht waarvoor onder andere LTO, POV, Avined, ZuivelNL, Dierenbescherming en Caring Farmers zijn uitgenodigd. De commissie staat onder leiding van politicus Bram van Ojik en moet de inhoud van het convenant voorbereiden. Alle partijen zijn zich bewust van het belang van een integrale benadering. Maar hoe de accenten precies komen te liggen, wijst de tijd uit.'


Dat maakt het behoorlijk complex.

'Dat klopt. Want het convenant gaat niet alleen over dierenwelzijn, maar ook over het bestrijden van zoönosen en beperken van emissies. Daar moeten we met elkaar consensus in vinden. Iedereen zal water bij de wijn moeten doen; niemand zal helemaal tevreden zijn.'


Hoe was uw kennismakingsgesprek met voorzitter Van Ojik?

'Het was een prettig gesprek. Van Ojik was voorzitter van GroenLinks en betrokken bij de Milieufederatie. We spraken ook over mijn zorg daarover. Van Ojik reageerde daarop dat hij is aangesteld als onafhankelijk voorzitter. Mocht hij te veel kleur geven, dan is het aan de commissie om hem daarop te wijzen. Zijn ambitie is dienend te zijn aan het proces.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  24° / 15°
  30 %
 • Zaterdag
  23° / 14°
  10 %
 • Zondag
  23° / 14°
  20 %
Meer weer