Driekwart koeien in wei, vaak alleen overdag

Het aantal koeien in de wei is voor het zesde jaar op rij gestegen, laten cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zien. In 2021 liep 75 procent van de koeien buiten.

Driekwart+koeien+in+wei%2C+vaak+alleen+overdag
© Mike Schellart

Doordat veel veehouders kiezen voor enkel weidegang overdag, is het gemiddeld aantal uren weidegang per koe gedaald van 1.700 in 2013 naar 1.300 in 2021. Wel nam het aantal bedrijven dat weidegang toepast toe, van 76 procent in 2015 naar 83 procent in 2021.

Tot 2015 hielden melkveebedrijven hun koeien steeds vaker op stal, maar sinds 2016 is weidegang weer toegenomen. Om de maatschappelijke wens voor meer koeien in de wei te ondersteunen, tekenden een groot aantal organisaties met een link met de melkveehouderij, zoals LTO, mengvoerproducenten en zuivelverwerkers, in 2012 het Convenant Weidegang.In dit convenant staan afspraken om weidegang te stimuleren, door onder andere een hogere prijs voor de melk van weidende koeien te betalen en boeren die weidegang willen toepassen hierbij te ondersteunen.


Minder weideuren

De afname van het aantal weideuren komt vooral doordat koeien vaker alleen overdag in de wei lopen, in plaats van dag en nacht. In 2021 waren koeien 14 procent van de weidedagen dag en nacht in de wei, in 2013 was dit nog 23 procent. Een koe die alleen overdag in de wei loopt, krijgt ongeveer 7 uur weidegang.

Een koe die dag en nacht buiten loopt, krijgt 17 uur weidegang. De rest van de tijd is het dier op stal om gemolken te worden. De verschuiving van dag en nacht naar alleen overdag heeft onder andere te maken met de bedrijfsgrootte. Bij grotere bedrijven is vaak niet genoeg grasland dicht bij de boerderij beschikbaar om de koeien onbeperkt te laten grazen.


Tien dagen korter weideseizoen

Het weideseizoen is ook korter geworden. Het loopt, afhankelijk van het weer en de hoeveelheid beschikbaar vers gras, van april tot in oktober. Het aantal dagen weidegang is afgenomen van gemiddeld 165 in 2013 naar 155 in 2021.

In Utrecht en Noord- en Zuid-Holland past tussen 93 en 97 procent van de melkveebedrijven weidegang toe. In Flevoland is dit aandeel met 47 procent het kleinst, meldt het CBS. In Zeeland, Noord-Brabant en Limburg ligt dit tussen de 69 en 77 procent. In provincies waar de koeien vaker op stal staan, hebben bedrijven naar verhouding minder grasland per koe.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  9° / 2°
  70 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
 • Vrijdag
  11° / 2°
  50 %
Meer weer