Agroscoopbokaal melkvee voor familie Gijmink

Harold, Sandra en zonen Thom en Finn Gijmink uit het Drentse Nieuwlande winnen de Agroscoopbokaal Melkvee 2022. Binnen de ForFarmers-veehouders wist de familie de grootste stijging in kilo's vet en eiwit te realiseren.

Agroscoopbokaal+melkvee+voor+familie+Gijmink
© Familie Gijmink

Mede dankzij het verhogen van het vetpercentage met 0,13 procent en het eiwitpercentage met 0,10 procent steeg de hoeveelheid vet en eiwit met 55,5 kilo. Het sturen op hoge gehalten komt terug in de hele bedrijfsvoering. Op het gebied van ruwvoer wordt er gestuurd op een goede kwaliteit met een hoog Darm Verteerbaar Eiwit (DVE)-gehalte.

'We sturen bewust op hoge vet- en eiwitgehalten. Dat is een strategische keuze, want het levert onder de streep meer melkgeld op en heeft geen consequenties voor de fosfaatklasse-indeling. Al merk je dat als het goed loopt, ook de liters omhoog gaan', weet Harold Gijmink.


Geen zomerdip

Op het gebied van fokkerij zijn hoge gehalten de belangrijkste selectiecriteria en in de zomer worden er extra maatregelen genomen om een gehaltendip te voorkomen. De koeien worden geweid volgens het Nieuw Nederlands Weiden-systeem. De koeien krijgen iedere dag een vers perceel. Dat zorgt voor een stabiel grasaanbod en een hoge opname van vers gras.


Voordat het maaiseizoen begint, ligt er een duidelijk maai- en bemestingsplan klaar. 'We sturen op een smakelijke, wat zwaardere eerste snede, zodat we deze het hele jaar rond kunnen voeren. Daarna maaien we bewust iedere vier weken voor kwalitatief goed kuilgras', legt Gijmink uit.

Familie Gijmink levert melk aan het Beter voor-concept van A-ware. Hierdoor bestaat het rantsoen van de koeien voor 80 procent uit graskuil. Een maximale benutting van (vers) gras is dan ook een van de speerpunten van de melkveehouders.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  13° / 7°
  90 %
 • Vrijdag
  10° / 5°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 4°
  85 %
Meer weer