Protestactie: boeren halen koeien uit de wei om stikstofbeleid

LTO Nederland en Team Agro NL roepen melkveehouders op maandag 30 mei hun koeien binnen te houden uit protest tegen het stikstofbeleid. Boeren kunnen dan via sociale media met #30MeiKoeUitDeWei foto's delen van hun weides met en zonder koeien.

Protestactie%3A+boeren+halen+koeien+uit+de+wei+om+stikstofbeleid
© Johan Wissink

Volgens de landbouworganisaties dreigt de koe als gevolg van rechtszaken niet meer zonder extra vergunning de wei in te mogen, iets wat praktisch en juridisch onhaalbaar is. Met de actie #30MeiKoeUitDeWei roepen LTO Nederland en Team Agro NL de overheid op om deze absurde uitkomst van de stikstofcrisis te voorkomen.


Voorzitter Sjaak van der Tak van LTO Nederland: 'Nederland bevindt zich in een juridisch moeras, waar we drie jaar na de stikstofuitspraak van de Raad van State nog steeds niet uit zijn. Boeren, burgers en politici willen de koe allemaal graag in de wei houden. Het is bovendien beter voor de bodem en de natuur.'


Vergunningsplicht

Van der Tak noemt het absurd als het stikstofbeleid de koe de wei uitjaagt. 'Met deze actie roepen we de overheid op haar werk goed te doen, zodat er nooit een vergunningsplicht voor de koe in de wei komt.'Volgens de boeren hoort de koe in de Nederlandse wei: 84 procent van de melkveehouders doet aan weidegang. Voorzitter Jaap Lodder van Team Agro NL ligt de actie verder toe. 'Op 30 mei laten we daarom zien wat het gevolg van dit stikstofbeleid is door de koeien binnen te houden.'


Grote onzekerheid

Sinds de Raad van State op 29 mei 2019 een einde maakte aan Programma Aanpak Stikstof (PAS) verkeren duizenden boeren in grote onzekerheid over de toekomst van hun bedrijf. Investeringen in verduurzaming vielen stil en juridische discussies over volstrekt normale onderdelen van het boerenbedrijf als weidegang zorgen voor grote spanning.

LTO Nederland en Team Agro NL bundelen de 'mooiste' beelden van #30MeiKoeUitDeWei en delen die met ministers Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) en Henk Staghouwer (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit), maar ook met de Tweede Kamer.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  19° / 11°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 9°
  80 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  70 %
Meer weer