'Is Trump echt begaan met de Nederlandse boer?'

Sinds deze week blokkeren radicale boeren en sympathisanten in diverse provincies snelwegen. Niet alleen met trekkers en trucks, maar ook met meegebracht afval, asbest, autobanden en strobalen. De blokkades veroorzaken files en ongelukken. Ondertussen barbecueden de actievoerders demonstratief op het asfalt.

%27Is+Trump+echt+begaan+met+de+Nederlandse+boer%3F%27
© Dirk Hol

Ingehuurde aannemers die kwamen om op te ruimen, werden bedreigd en uitgescholden voor NSB'er. Want opruimen is landverraad. De agressie namens boeren neemt toe, maar ook jegens de boeren. We merken dit ook op de redactie. Diverse mails ontvingen we van boze burgers, bezorgde boeren of sectorgenoten. Het is het signaal dat de activisten niet alleen banden, afval en hooi verbranden, maar vooral het boerenimago.

Ik vraag me af: hoeveel verder willen we als sector afzakken? Het niet openlijk veroordelen van deze acties, is het gedogen. En dat is minstens zo erg.

De boerenactivisten mochten zich deze week ook onverwachts gesteund voelen door politici als Donald Trump en Marine Le Pen. Ze zien de Nederlandse actievoerende boer als nieuwe held. Maar zijn zij echt zo begaan met boeren buiten de eigen landsgrenzen? Welnee, natuurlijk niet.

Als ik de acties zie, vraag ik me af hoever we willen afzakken?

Esther de Snoo, hoofdredacteur Nieuwe Oogst

Trump en Le Pen zijn niet anders dan elke andere ultrarechtse politicus die enkel bovenop dit soort protesten duikt om zichzelf te promoten. Nederlandse boeren en hun terechte onzekerheden over de toekomst worden gebruikt voor hun eigen agenda.

De achterban van dit soort politici bestaat uit mensen die het gevoel hebben dat zij er niet meer toe doen. Dit gevoel leeft ook onder een deel van de Nederlandse boeren. De politici werpen zich op als hoeder en weten boeren het gevoel te geven weer een stem te hebben. Zij hebben baat bij het wij-tegen-zijdenken, de polarisatie.

Wat ons echt verder brengt, is het in gesprek komen met elkaar. Zo zijn we altijd verder gekomen, juist ook in de polder.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  23° / 14°
  10 %
 • Zondag
  22° / 13°
  20 %
 • Maandag
  22° / 15°
  60 %
Meer weer