Opruimen afval boerenprotest A1 gestaakt na bedreigingen

Het opruimen van het afval dat boerenactievoerders op de A1 bij Voorst (Overijssel) hebben gedumpt is woensdagmiddag gestaakt, omdat de bedrijven die de rommel moesten opruimen werden bedreigd. Dat bevestigt een woordvoerder van Rijkswaterstaat na berichtgeving van RTV Oost.

Opruimen+afval+boerenprotest+A1+gestaakt+na+bedreigingen
© ANP Persbureau

Het is nog niet duidelijk wanneer de werkzaamheden worden hervat en hoelang de weg nog dicht blijft. Volgens de woordvoerder hebben de aannemers zich teruggetrokken na de bedreigingen.

Door wie die zijn gedaan en hoe, is niet duidelijk. 'We zijn nu samen met de veiligheidsregio hard op zoek naar een aannemer die dit op kan pakken. We verwachten hier nog uren mee bezig te zijn.' Het afval werd 's ochtends op de weg gedumpt. Er moet onder meer materiaal met asbest worden weggehaald, waar een gespecialiseerd bedrijf voor nodig is.


Snelweg dicht bij Voorst

De A1 is richting Apeldoorn dicht ter hoogte van de afrit Voorst, vlak bij Deventer. Eerder op de dag was één rijstrook open en kon het verkeer langs het afval rijden. Maar omdat er daardoor toch afval op de andere baan terechtkwam, is de weg uit voorzorg volledig afgesloten, aldus Rijkswaterstaat. Verkeer kan omrijden via Zwolle over de A35 en de A28, adviseert de ANWB.


Ook bedreigingen in Winterswijk

Een bedrijf dat in opdracht van de gemeente Winterswijk omgekeerde vlaggen van gemeentelijke en provinciale eigendommen haalde, is daar woensdag mee gestopt na ontvangst van ernstige bedreigingen. Ook op straat werd de sfeer grimmig volgens de gemeente in de Achterhoek. Winterswijk heeft besloten voorlopig te stoppen met het weghalen van omgekeerde vlaggen.

Burgemeester Joris Bengevoord: 'Ik neem afstand van deze agressie en bedreigingen. Medewerkers moeten gewoon veilig hun werk kunnen doen. Dit past totaal niet bij hoe we in Winterswijk gewend zijn met elkaar om te gaan.' Ook in het Veluwse Oldebroek is dinsdag een man aangevallen die bezig was omgekeerde vlaggen weg te halen. Op sociale media zoals Telegram verschenen woensdag telefoonnummers van bedrijven die boerenblokkades op snelwegen opruimden. Dat wordt 'landverraad' genoemd.

Enkele bedrijven zijn vanwege de bedreigingen gestopt met opruimen. De politie houdt deze onlineberichten in de gaten, aldus een woordvoerster. Als er sprake is van oproepen tot het plegen van strafbare feiten, is dat opruiing en dat is strafbaar. In zulke gevallen grijpt de politie in overleg met het Openbaar Ministerie in.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  14° / 7°
  70 %
 • Donderdag
  14° / 6°
  70 %
 • Vrijdag
  15° / 7°
  20 %
Meer weer