'Brussel biedt nog stabiliteit'

Ochtend in de Europese wijk van Brussel. Na de gebruikelijke rondjes hardlopen in het Jubelpark is mijn bezoek aan de kiosk, pardon, 'librairie' op Schuman vaste prik. Ochtendbladen scoren. Achter de toonbank, zoals altijd, Nadja met haar hondje. Op de achtergrond klinkt meestal een blog, discussieprogramma of, zoals vandaag, muziek.

%27Brussel+biedt+nog+stabiliteit%27
© Nieuwe Oogst

Mooi dat sommige dingen niet veranderen, want ondanks corona, oorlog, hittegolf of wat dan ook, daar ligt 's werelds beste Engelstalige krant, de New York Times. En dan hebben we het er vaak even over. Dan heeft Nadja iets kritisch te zeggen over de regering, bijvoorbeeld het mondkapjesbeleid.

En nu heeft ze het over Donald Trump. 'Uw boeren, zijn zij blij met hem?' Tja, wat moet ik nou zeggen. Het was niet de eerste keer deze week dat ik die vraag kreeg. Trump steunt de Nederlandse boeren. De man die klimaatverandering ontkent en de democratische rechtsstaat in de Verenigde Staten (VS) op 6 januari 2021 bijna om zeep hielp. Hij had het trouwens over klimaat, niet over biodiversiteit.

Marine Le Pen, die de Franse president Emmanuel Macron samen met de socialisten van zijn parlementaire meerderheid beroofde, steunt 'ons' ook al. Als dat je vrienden zijn, heb je dan nog vijanden nodig? Het wachten is nu alleen nog op steunbetuigingen van Vladimir Poetin. Zijn minister van buitenlandse zaken, Sergey Lavrov, was afgelopen week in Afrika met de boodschap dat de hoge voedsel- en kunstmestprijzen de schuld zijn van Europa. Wij, het Westen, zijn de agressor, niet Rusland. Velen geloven hem en verspreiden zijn leugens via sociale media.

Overal ter wereld zien we autoritaire regimes opkomen, zelfs in Europa

Klaas Johan Osinga, beleidsspecialist bij het team Internationaal van LTO

Duitsland dacht met Rusland zaken te kunnen doen en het land zo dicht bij ons te houden, 'change through trade'. Die droom is voorbij. We krijgen een Russische winter. Ons gasverbruik moet fors omlaag om straks niet afhankelijk te zijn van de grillen van Poetin die er alles aan doet om de EU uiteen te spelen.

En overal ter wereld zien we autoritaire regimes opkomen, zelfs in Europa. In Italië gooit de uiterst rechtse Georgia Meloni, die flirt met het fascistische gedachtegoed van Benito Mussolini, hoge ogen om na de verkiezingen in september premier te worden.

De VS was altijd een kracht tegen de slechtste regimes toen dat het meest nodig was, maar die functie dreigt weg te vallen. In november zijn er weer Amerikaanse verkiezingen. Blijft de VS Oekraïne straks nog steunen? De factor tijd speelt in het voordeel van Rusland die met energie en granen troefkaarten gaat spelen. Gaan we het vanmiddag over hebben. Maar zolang er op Schuman mensen als Nadja zijn, blijft er hoop.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer