'2022, het jaar van Generatie B'

In deze rubriek komen Nederlanders in Brussel aan het woord. Deze week Klaas Johan Osinga. Hij is al jarenlang beleidsspecialist bij het team Internationaal van LTO Nederland.

%272022%2C+het+jaar+van+Generatie+B%27
© Nieuwe Oogst

De Europese Commissie heeft het jaar 2022 uitgeroepen tot het Europees Jaar van de Jeugd. Doel daarvan is: jongeren nieuwe hoop, energie en vertrouwen in de toekomst te geven, vooral aan hen die kwetsbaar en kansarm zijn, vooral in landelijke gebieden.

Het is begrijpelijk als jongeren het nieuws uit Brussel nog niet hebben gehoord, want er speelt zoveel: energieprijzen, klimaatbeleid, wooncrisis, virussen, inflatie, internationale conflicten. Het kan beangstigend zijn.

Geen wonder dat sommigen de afgelopen tijd in de auto stapten naar de wintersport. Of naar Antwerpen, even shoppen. Voor mij werkt 'lummeltijd' goed, even 'ompiele' of een stukje rennen. Dan zet je de klok even stil. Maar het Europees Jaar van de Jeugd zou moeten gaan over 2030 en 2050. Daar gaat het in Brussel namelijk over. Dat zou jongeren moeten aanspreken: hun toekomst.

Als ik met jonge boeren en tuinders praat, merk ik dat ze de grote vragen wel kennen

Klaas Johan Osinga, beleidsspecialist bij het team Internationaal van LTO

Je hoort vaak het grote woord 'transitie'. Dat gaat over groene ambities die botsen met de rauwe werkelijkheden van vandaag. Zo is de voortdurende dynamiek door corona ook fascinerend. Iedere dag wat nieuws. De coronapandemie confronteert ons met een tekort aan kennis. Hoe meer deskundigen, hoe lastiger het wordt.

En dan: veel kennis is nog geen garantie dat er ook verstandig mee wordt omgegaan. Dat contrast tussen kennis en onzekerheid, korte en lange termijn is ook een landbouwdiscussie. Je kunt niet altijd wachten tot alles duidelijk is.

Ondernemers weten dat en jongeren kunnen ervan leren. Want hoezo zouden onze tijden anders zijn dan die van onze voorouders? Zij gingen in één eeuw van paard-en-wagen naar Elon Musk. Van de telegraaf naar het metaversum. Het gebeurde gewoon. Als ik met jonge boeren en tuinders praat, merk ik dat ze de grote vragen wel kennen. Ze hebben geen oogkleppen op. Toch willen ze verder in de land- en tuinbouw. Soms tegen alle logica in.

Je kunt lang wachten op zekerheid, maar dan verdwaal je in je twijfel. Dus dan volg je het buikgevoel. Ondernemen is nu eenmaal risico lopen. Het vergt moed en energie, dan stapje voor stapje verder en vooral genieten van kleine successen.

Volgens de mooie eindejaarspecial van Nieuwe Oogst vinden velen dat er een 'boerencultuur' bestaat. Dan is er naast de generaties Y en Z ook altijd een Generatie B die zich niet laat afschrikken en iedere dag maar weer de mouwen opstroopt. Go for it, Generatie B.


@KJOsinga

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
Meer weer