%27Virus%2C+vaccinatie%2C+vrijheid%27
Column
© Nieuwe Oogst

'Virus, vaccinatie, vrijheid'

In deze rubriek komen Nederlanders in Brussel aan het woord. Deze week Klaas Johan Osinga. Hij is al jarenlang beleidsspecialist bij het team Internationaal van LTO Nederland.

'Na twintig jaar nog steeds geen oplossing, pfff'. Ik las het op een forum op Boerderij. Een commentaar op het bericht dat landbouwminister Carola Schouten met haar Duitse collega Julia Klöckner in gesprek gaat over de afzet van vlees van geënte dieren.

Aanleiding: een Tweede Kamervraag van Jaco Geurts (CDA). Het 'v-woord' is terug op de voorpagina's. Vaccinatie om een virus te verslaan en in 2021 onze vrijheid terug te winnen. Maar sommigen geloven er niet in.

In de landbouw is het niet anders, al heel lang. Ik kom erop omdat bij ons thuis toevallig deze week de ramen worden vervangen. Opruimen geblazen. Daarbij kwam een notitie uit 2008 tevoorschijn van onze Europese landbouworganisatie Copa-Cogeca. Titel: 'Control of FMD and CSF in the European Union' (beheersing van mond-en-klauwzeer en klassieke varkenspest in de EU). De eigenlijke titel is veel langer, maar het gaat erom dat een Europese werkgroep, met deelname van retail en consumenten, vijf jaar lang had nagedacht over enten.

Anno 2020 is er nog steeds geen vaccin tegen Afrikaanse varkenspest

Klaas Johan Osinga, beleidsspecialist bij het team Internationaal van LTO Nederland

Ik mocht die werkgroep trekken. De notitie legt het uit. Toegelaten vaccins zijn veilig. EU-wetgeving staat noodvaccinatie toe. Producten van geënte dieren zijn veilig. De mondiale dierziektenwaakhond OIE bevestigt dat. Geen risico voor de consument. Deze notitie ligt nu bij LTO-specialist diergezondheid Rozan van Rossum die de draad oppakt.

Belangrijk, want Afrikaanse varkenspest rukt op. Het is een kwestie van tijd voor het hier komt. Vraag Belgische varkenshouders maar wat dat betekent: de boer draait op voor de afzetschade. Het was ook rond 2008 dat ik in een bijeenkomst zat van de Europese adviescommissie diergezondheid.


Ik vroeg voorzitter Alberto Laddomada van de Europese Commissie hoe lang een vaccin tegen Afrikaanse varkenspest nog op zich zou laten wachten. Het virus was toen net via Georgië en Rusland aan de lange opmars in Europa begonnen. 'Voorlopig niet', was zijn antwoord. Hoe waar. Want anno 2020 is het er nog steeds niet.

Er loopt een groot Europees onderzoekproject. Vietnam zegt zelfs dat ze al een vaccin hebben. En het probleem blijft dat landen hun grenzen kunnen sluiten. Het is namelijk nooit 100 procent zeker dat een geënt, gezond dier het virus niet bij zich draagt.

100 procent zekerheid bestaat niet in de wetenschap. Net zoals een toegelaten vaccin nooit 100 procent zekerheid biedt tegen het coronavirus. Maar corona laat wel zien: waar een (politieke) wil is, is een weg.


@KJOsinga

Weer

 • Donderdag
  21° / 14°
  20 %
 • Vrijdag
  20° / 13°
  60 %
 • Zaterdag
  21° / 13°
  50 %
Meer weer