Gronings bedrijf GasTerra ontvangt geen Russisch gas meer

Gazprom levert vanaf dinsdag 31 mei geen gas meer aan GasTerra. Het Russische aardgasbedrijf reageert hiermee op het besluit van de Groningse gashandelaar om niet in te gaan op de betalingseisen van Gazprom.

Gronings+bedrijf+GasTerra+ontvangt+geen+Russisch+gas+meer
© Twan Wiermans

Deze eenzijdige betalingseisen zijn een gevolg van een door de Russische president Poetin opgesteld decreet over de betaling van de levering van Russisch gas. In het op 31 maart afgekondigde decreet stelt Poetin dat Russisch gas voortaan in roebels betaald moet worden. Daarvoor moet de koper van het gas zowel een euro- als een roebelaccount openen bij de Gazprombank in Moskou.

GasTerra gaat niet in op deze betalingseisen. Het Groningse bedrijf meent dat deze eisen een risico zijn voor schending van de door de EU opgestelde sancties aan Rusland. Daarnaast zouden er teveel financiële en operationele risico’s kleven aan de vereiste betalingsroute. 'Met name het openen van rekeningen in Moskou onder Russisch recht en de controle hiervan door het Russische regiem zijn een te groot risico', schrijft GasTerra in een verklaring.


Gas van elders

De staking van de levering door Gazprom houdt in dat tot 1 oktober 2022, de datum waarop het contract eindigt, ongeveer 2 miljard kubieke meter aan gecontracteerd gas niet geleverd gaat worden. GasTerra zegt hierop te hebben geanticipeerd door elders gas in te kopen. De gashandelaar heeft er herhaaldelijk bij Gazprom op aangedrongen de contractueel afgesproken betalingsconstructie en leveringsverplichtingen te respecteren.

De Europese gasmarkt is sterk geïntegreerd en groot. Volgens GasTerra is het op voorhand niet te zeggen welke invloed het wegvallen van 2 miljard kubieke meter Russisch gas heeft op de vraag- en aanbodsituatie en of de Europese markt dit wegvallende aanbod met beperkte consequenties kan opvangen. Ook is niet duidelijk welke gevolgen dit heeft voor grootafnemers van gas in de land- en tuinbouw.



Het besluit van Gazprom zal geen problemen opleveren voor de aardgasvoorziening aan Nederlandse huishoudens, twittert Klimaatminister Rob Jetten. Ook het bedrijfsleven zal volgens de minister geen gevolgen ondervinden als gevolg van de situatie. 'Het kabinet heeft begrip voor het besluit van GasTerra om niet akkoord te gaan met de eenzijdig opgelegde betalingsvoorwaarden van Gazprom', schrijft hij.

Het Groningse bedrijf is niet het enige bedrijf dat heeft besloten niet aan de betalingsvoorwaarden van Gazprom te voldoen. Meerdere landen en energiebedrijven gingen GasTerra inmiddels voor.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer