Onzekere energiemarkt vanwege acties Rusland

De gas- en elektriciteitsmarkt verkeert in onzekerheid nadat Rusland vorige week de gaskraan naar Polen en Bulgarije dichtdraaide. Dat meldt Agro Energy in een visie voor deze week.

Onzekere+energiemarkt+vanwege+acties+Rusland
© Vidiphoto

Mocht Nederland geen Russisch gas meer krijgen, dan is het op andere gasleveranciers aangewezen. Dat is op zich geen probleem, stelt de energiespecialist voor de glastuinbouwsector. Al is de verwachting wel dat de prijzen dan verder stijgen. Het gas in roebels betalen, is uit den boze. Roebels zijn te koop bij de Russische centrale bank en de Europese sancties verbieden Europese bedrijven om met deze bank zaken te doen.

Het Duitse energiebedrijf Uniper en het Oostenrijkse OMV betalen om die reden gas uit Rusland nu via de Russische Gazprombank in Zwitserland en niet meer via een Europese bank. Ook andere Europese energiebedrijven overwegen om toch in roebels te betalen. De volgende betalingsdeadline voor Russisch gas is op 20 mei.


Impact valt mee

De impact voor Polen en Bulgarije zelf lijkt mee te vallen, concludeert Agro Energy. Beide landen verbruiken weinig gas. Verder zitten de Poolse gasopslagen al voor 76 procent vol. Het contract met Gazprom, voor gas via de Yamal-pijplijn, zou op initiatief van Polen sowieso al aan het eind van dit jaar worden beëindigd. De pijpleiding die dit mogelijk maakt, is naar verwachting in oktober klaar. Polen krijgt dan gas via Noorwegen.Bulgarije opent eind juni een pijpleiding vanuit Griekenland met aardgas dat deels uit Azerbeidzjan komt. De Nederlandse gasopslagen zitten momenteel voor 29 procent vol. Dat was vorig jaar rond deze tijd 20 procent. Nog steeds varen schepen met vloeibaar gas (LNG) naar Nederland om dit verder aan te vullen. Daarnaast produceert ons land redelijk wat energie uit zon en wind.


THEMA OEKRAÏNE: Rusland viel op 24 februari Oekraïne binnen. Deze oorlog heeft ook gevolgen voor de Nederlandse landbouwsector. Volg de laatste ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne.

De ontwikkeling van de prijzen voor daggas en de periode tot en met 2023 zijn vooral afhankelijk van berichtgeving over de Russische gasaanvoer en het sentiment in de markt daarover. Indien er niet meer gebeurt dan nu bekend is, wijzen alle prijsindicatoren omlaag, aldus Agro Energy.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  10° / 3°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
 • Donderdag
  12° / 0°
  0 %
Meer weer