Maatregelen nodig om effecten droogte te beperken

Ondanks de verwachting van enkele lokale buien zal de komende twee weken het neerslagtekort in Nederland verder toenemen, meldt de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW).

Maatregelen+nodig+om+effecten+droogte+te+beperken
© Twan Wiermans

De droogte blijft aanhouden. De afvoer van de Rijn is zeer laag en zal de komende tijd verder dalen. Ook de afvoer van de Maas is laag en daalt verder is de verwachting. De effecten van de droogte nemen toe en er zullen ook meer maatregelen genomen moeten worden voor een goede watervoorziening, waarschuwt LCW in de meest recente droogtemonitor.

De grondwaterstanden zijn lokaal laag, met name in het oosten, zuiden en westen, en vertonen een dalende trend. Door het warme weer is de watervraag voor drinkwater en voor irrigatie vanuit de landbouw en natuur gestegen. Vanwege de droogte is er in West-Nederland sprake van toenemende verzilting omdat er door de lage rivierafvoeren minder water beschikbaar is om het zeewater terug te dringen.


Watervoorraad IJsselmeer nog goed op peil

De droogte en afnemende wateraanvoer zorgen ervoor dat het in steeds meer gebieden moeilijker wordt om waterpeilen op het gewenste niveau te houden. De watervoorraad in het IJsselmeer is nog wel goed op peil, schrijft LCW. De waterpeilen op de rivieren dalen, wat leidt tot verminderde vaardieptes. Door stijgende watertemperaturen zijn er lokaal meer problemen met de waterkwaliteit.

De waterschappen en Rijkswaterstaat nemen extra maatregelen om water vast te houden, water te besparen en waar mogelijk de aanvoer te vergroten. De Klimaatbestendige wateraanvoer (KWA) is opgestart om water aan te voeren naar West Nederland. Er worden tijdelijke pompen geplaatst om de Twentekanalen van water te voorzien.


Zuinig omgaan met drinkwater

Bij diverse sluizen gelden er schutbeperkingen voor de scheepvaart om water vast te houden en verzilting tegen te gaan. Tevens wordt er extra informatie uitgegeven voor de scheepvaart, met name over de waterstanden op de Waal. Drinkwaterbedrijven roepen klanten op om in warme periodes bewust en zuinig om te gaan met drinkwater.

LCW is vanaf 13 juli opgeschaald naar niveau 1 vanwege toenemende risico’s op watertekorten. De LCW komt morgen weer bij elkaar en bekijkt dan opnieuw de situatie. De droogtemonitor is een product van de LCW van het Watermanagementcentrum Nederland (WMCN-LCW) met bijdragen van waterschappen, Rijkswaterstaat, het KNMI, de provincies, het ministerie van LNV en Vewin.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    17° / 8°
    20 %
  • Donderdag
    13° / 7°
    20 %
  • Vrijdag
    12° / 7°
    70 %
Meer weer