Droogte dreigt voor helft van de EU

De helft van het totale landoppervlak van de Europese Unie (EU) dreigt deze zomer te worden getroffen door droogte. Als dit gebeurt, kan dat gevolgen hebben voor de voedselproductie. Dat concludeert het Gemeenschappelijk Centrum voor Onderzoek (JRC) van de Europese Commissie.

Droogte+dreigt+voor+helft+van+de+EU
© Nieuwe Oogst

Het maandag verschenen rapport meldt dat 46 procent van het EU-grondgebied het risico loopt te worden getroffen door droogte. In 11 procent van de gebieden is dat al het geval.

Voor de getroffen landen zijn buitengewone maatregelen voor water- en energiebeheer nodig, stellen de onderzoekers. Op veel plaatsen vertonen de gewassen al duidelijke tekenen van watergebrek.


De droogte is deels te wijten aan een neerslagtekort en deels doordat meerdere Europese landen in mei en juni al vroeg in het seizoen werden getroffen door hittegolven.


Italië zwaarts getroffen

Italië is het zwaarst getroffen EU-land. Het waterpeil in de grote rivieren van Italië is aanzienlijk geslonken. Andere landen waar het risico groot is, zijn Frankrijk, West-Duitsland, Roemenië en verschillende regio's rond de Middellandse Zee, waaronder Spanje, Portugal en de zuidelijke delen van Griekenland.

In Spanje zijn de reserves in de waterreservoirs ongeveer een derde lager dan het gemiddelde van de afgelopen tien jaar. De Spaanse meteorologen verwachten dat de temperatuur dinsdag oploopt tot 45 graden, maar daarna daalt.In Portugal zijn de rivieren en andere stromen die worden gebruikt om waterkracht te produceren, geslonken tot ongeveer de helft van het gemiddelde.


Neerslagtekort Nederland

De Nederlandse Droogtemonitor houdt voor de komende twee weken rekening met een oplopend neerslagtekort tot meer dan 200 millimeter. Dat is een groter tekort dan het gemiddelde van 5 procent van de droogste jaren in Nederland. Maar wel nog steeds minder dan de twee extreem droge jaren 1976 en 2018. In beide jaren was het neerslagtekort rond half juli al meer dan 250 millimeter.

Door de hittegolven en droogte kampt West-Europa inmiddels ook met talrijke grote bosbranden. Het totale areaal van voornamelijk bos dat de afgelopen tien dagen in Frankrijk, Spanje en Portugal is verbrand, bedraagt meer dan 40.000 hectare.


Voorspelling van bosbranden

Het Europese Bosbranden Informatiesysteem (Effis), een van de modules van de Copernicus Emergency Management Service, biedt dagelijks brandgevaarvoorspellingen op basis van een Fire Weather Index (FWI).

Zoals te zien in onderstaande kaartje, toont de Effis FWI-voorspelling voor dinsdag 19 juli 2022 'zeer extreem gevaar' – het hoogste brandrisiconiveau op de ECMWF/FWI-schaal – voor Spanje, Frankrijk, Italië en het Verenigd Koninkrijk.


Kaartje met risicoaanduiding voor bosbranden in West-Europa.
Kaartje met risicoaanduiding voor bosbranden in West-Europa. © European Union, Copernicus Sentinel

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  2° / -1°
  10 %
 • Zondag
  3° / -2°
  5 %
 • Maandag
  3° / 1°
  30 %
Meer weer