Hollands Noorderkwartier controleert dijken met drones

Meerdere waterschappen controleren hun dijken op scheuren, verzakkingen en andere schades. Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier doet dat met drones om zo vanuit de lucht mogelijke scheuren en andere zwakheden te detecteren.

Hollands+Noorderkwartier+controleert+dijken+met+drones
© WDODelta

Met het experiment onderzoekt Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier of schades ook eerder te detecteren zijn met behulp van drones. Gestart wordt met opnames van de Noord-Hollandse Purmerdijk, de Wheredijk in Purmerend en de Proefpolderdijk in Andijk. Onder andere de grootte van scheuren in de dijk wil het hoogheemraadschap op basis van de luchtfoto's vaststellen.

'Daarvoor leren we computerprogramma's om scheuren automatisch te herkennen. Deze technieken kunnen bijdragen aan nog beter inzicht in en kennis van onze waterkeringen. Het biedt ons een extra stuk gereedschap om de dijken steeds beter risico gestuurd te kunnen inspecteren en op orde te houden', licht manager waterveiligheid Jannes Haanstra toe.


Opschaling bij meerwaarde

Als uit de proef blijkt dat bepaalde technieken meerwaarde bieden, is er kans op opschaling naar andere dijken. Op de grond experimenteren medewerkers van het waterschap met nieuwe meetmethoden, zoals elektromagnetisch onderzoek en sensoren.

Hoogheemraadschap van Schieland en Krimpenerwaard gaat volgende week de dijken controleren op scheuren, verzakkingen en andere schades. Doordat de grond steeds verder uitdroogt, kan schade ontstaan kades. Ook het waterpeil wordt opgezet. Dat helpt om verdroging van de kades te verminderen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  24° / 15°
  30 %
 • Zaterdag
  23° / 14°
  10 %
 • Zondag
  23° / 14°
  20 %
Meer weer