NFO-voorzitter Ron Mulders: 'We mogen wat transparanter zijn'

Je ziet het steeds vaker: voorzitters en bestuursleden van organisaties in de agrarische sector die geen boer of tuinder zijn. Maar die wel veel ervaring hebben in het bedrijfsleven en een groot netwerk hebben in de politiek en bij maatschappelijke organisaties. Ook Ron Mulders (62), sinds dit voorjaar voorzitter van de NFO, is zo’n bruggenbouwer.

NFO%2Dvoorzitter+Ron+Mulders%3A+%27We+mogen+wat+transparanter+zijn%27
© Gerben van den Broek

Mulders, opgegroeid in West-Brabant, had ouders met een grote interesse in de land- en tuinbouw. Zijn moeder werkte voor een veiling, zijn vader was mengvoederhandelaar. De jonge Mulders was wel geïnteresseerd in het bedrijf van zijn vader, maar hij vond 'het een beetje klein'. Zijn ambities reikten verder.

Het sterk uitgeklede middelenpakket is echt een groot probleem voor fruittelers

Ron Mulders, voorzitter van de NFO

Na zijn studie Bedrijfskunde in Eindhoven rolde Mulders als vanzelf de maakindustrie in. Tot hij werd gevraagd als business developmentmanager bij Veiling ZON in Venlo, waar hij doorgroeide tot algemeen directeur.

Mulders heeft sinds 2002 een eigen adviesbureau in het Limburgse Venray en hij vervult diverse adviesrollen en opdrachten als interim-manager. De prille voorzitter zet zich net als zijn voorganger Gerard van den Anker gemiddeld 2,5 dag per week in voor de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO). Hij combineert deze functie met zijn werk als zelfstandig adviseur.


Terug in de agrarische sector.

'Terug van nooit weggeweest. Als zelfstandig adviseur ben ik de afgelopen twintig jaar met diverse opdrachten en projecten bezig geweest in de land- en tuinbouw, de voedingsindustrie en aanverwante sectoren.

'Zo heb ik voor een groep mengvoederproducenten, een milieucoöperatie en een onderzoekscentrum gewerkt. Ook ben ik betrokken geweest bij verschillende korte ketenprojecten in de land- en tuinbouw. Ik ken de sector dus redelijk goed.'


In hoeverre is de sector veranderd in de afgelopen jaren?

'In alle opzichten wordt het spel harder gespeeld. Toen ik in 2002 wegging bij veiling ZON telde de veiling zo'n 1.200 voedingstuinbouwtelers, nu zijn dat er nog maar 160. Een handvol leden is nu verantwoordelijk voor het grootste gedeelte van de omzet.

'In de fruitteeltsector is schaalgrootte niet zo ver doorgevoerd als in andere sectoren. Onze sector kent nog een behoorlijk middensegment. Schaalgrootte is belangrijk, maar er zijn ook bedrijven die kiezen voor verbreding.'


Hoe komt dat?

'Als je door wilt als teler, moet je naar schaalvergroting toe. En dan heb je kapitaal nodig om te kunnen investeren. Denk bijvoorbeeld aan de certificaat- en inspectieplicht voor de fruithandel binnen de EU. Aanvragen kosten tijd en geld.

'Spuittechnieken zijn een ander voorbeeld: we moeten preciezer gaan spuiten. Een spuit was vroeger veel goedkoper, omdat deze minder geavanceerd was. Het zijn dit soort ontwikkelingen die schaalvergroting in de hand werken. Je moet volume hebben om die investeringen te kunnen terugverdienen.'


Hebt u een opdracht meegekregen van het bestuur?

'Mijn voorganger heeft ervoor gezorgd dat de vereniging hechter is geworden. Ik wil ervoor zorgen dat dit zo blijft. In algemene zin moeten we als NFO iets transparanter worden en wat korter op de bal spelen.

'Daarnaast is er een aantal speerpunten waarvoor we ons als organisatie hard maken: gewasbescherming, arbeid en water. Daar komt mijn rol als adviseur en manager om de hoek kijken, evenals mijn contacten buiten de agrarische sector en bij de overheid.'


Wat gaat u als eerste oppakken?

'De NFO had enkele speerpunten benoemd en die veranderen niets of nauwelijks. We kennen daarvoor aandachtsgebieden binnen het bestuur. Gewasbescherming is momenteel echt een groot probleem. Daar besteed ik nu het grootste gedeelte van mijn tijd aan.

'Fruittelers worden geconfronteerd met een sterk uitgekleed middelenpakket. En er zijn geen of nauwelijks alternatieven voor de middelen die verdwijnen. De aanpassing van de regelgeving gaat zo hard dat telers bijna niet meer kunnen telen als er niks gebeurt. Dat heeft grote gevolgen voor de sector.

'Er moet gauw een oplossing komen. We trekken samen op met een aantal andere belangenbehartigers, waaronder LTO Nederland.'


Een ander aandachtspunt is het tekort aan personeel. Daarin staat de fruitteelt niet alleen.

'Dat klopt, maar wat dit probleem binnen de fruitteelt zo uitdagend maakt, is de extreem korte periode dat we heel veel mensen nodig hebben. In een markt die al oververhit is, is het extra moeilijk om aan voldoende medewerkers te komen.

'Daar komt nog bij dat Nederlandse fruittelers ten opzichte van hun buitenlandse concurrenten vaak het nakijken hebben. Dat komt doordat de Nederlandse beleidsmakers de Europese regelgeving rondom de betaling van seizoenswerk anders hebben geïnterpreteerd. Daardoor is het voor personeel aantrekkelijker om elders aan het werk te gaan.

'Wij willen toewerken naar een gelijk speelveld voor alle spelers in de EU. Daar zou onze overheid meer oog voor moeten hebben.'


Hoe ziet u de toekomst van de sector?

'Markt, maatschappij en teelt zijn niet goed in harmonie. Telers hebben een belangrijke rol in de keten: zonder boer geen voer. Maar die rol wordt niet altijd op waarde geschat. Onze producten worden als 'commodity' gezien. En hoewel onze producten door consumenten goed worden gewaardeerd, kijkt de overheid zeer kritisch naar het gebruik van middelen. Terwijl we al jaren bezig zijn om het gebruik met succes terug te brengen.

'De grote uitdaging is om de harmonie te herstellen. We zijn veel te bescheiden geweest. Dat komt deels doordat we een relatief kleine sector zijn en geen miljoenen hebben voor een publiciteitscampagne. Wat wel kan, is andere partijen laten uitdragen wat wij de maatschappij te bieden hebben. Daarvoor moeten we meer naar buiten treden.'


De fruitteeltsector in Nederland

Nederland telt zo'n 1.200 fruittelers, waarvan een krappe 1.000 ondernemers lid zijn van de NFO. De sector zet zo'n miljard euro per jaar om. De grootste teelten zijn appels en peren. Daarnaast wordt er ook redelijk wat zacht fruit geteeld. Denk aan bessen, pruimen, kersen en ander houtig en stenig kleinfruit. De twee grootste fruitteeltgebieden van Nederland zijn de Betuwe en Zeeland. Daarnaast zit er in Noord-Holland veel perenteelt. In de polders telen ze met name appels en peren. Noord-Limburg en Oost-Brabant tellen de meeste blauwe bessentelers. En Zuid-Limburg kent nog een klein hardfruitgebied. Her en der in Nederland komen nog wat kleinere fruitteeltgebieden voor.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  24° / 15°
  30 %
 • Zaterdag
  23° / 14°
  10 %
 • Zondag
  23° / 14°
  20 %
Meer weer