Appeloogst vrijwel gelijk, wel iets meer peren dan in 2021

Nederlandse fruittelers plukken dit jaar naar verwachting 1 procent meer appels en 8 procent meer peren dan vorig jaar, toen viel met name de perenoogst tegen.

Appeloogst+vrijwel+gelijk%2C+wel+iets+meer+peren+dan+in+2021
© William Hoogteyling

De Nederlandse oogstraming komt uit op 245 miljoen kilo appels en 368 miljoen kilo peren. Dit blijkt uit informatie van de werkgroep oogstraming waarin de NFO (Nederlandse Fruittelersorganisatie), GroentenFruit Huis en het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) vertegenwoordigd zijn. De metingen voor de oogstraming worden uitgevoerd door Delphy.

De appelteelt vindt dit jaar in Nederland plaats op 5.926 hectare. Dit is 1 procent minder dan in 2021. Hiermee komt een einde aan de scherpe daling van het areaal van de afgelopen jaren. Ten opzichte van vorig jaar zal de totale appeloogst in 2022 bijna even groot zijn. Elstar is met een aandeel van 40 procent verreweg de meest geteelde appel in Nederland.


18 miljoen kilo Kanzi

Dit jaar wordt gerekend op een oogst van 101 miljoen kilo Elstar, vergelijkbaar met vorig jaar. Voor het tweede ras in Nederland, Jonagold samen met de mutant Jonagored, wordt uitgegaan van 53 miljoen kilo. Het conceptras Kanzi neemt de derde plaats in met een productie van 18 miljoen kilo, dat is gelijk aan de voorgaande twee jaren.

Het CBS heeft het areaal perenbomen vastgesteld op 10.131 hectare in Nederland. Hiermee is het oppervlak bijna gelijk aan 2021. De oogst van Conference is goed voor ruim driekwart van de Nederlandse perenoogst en dit jaar geraamd op 288 miljoen kilo. Dit is 9 procent meer dan in 2021 toen de oogst juist laag was.


10 procent meer Doyenné

Op afstand volgen Beurré Alexander Lucas en Doyenné du Comice als meest geteelde perenrassen waarbij wordt gerekend op respectievelijk 23 miljoen kilo en 22 miljoen kilo. Met name de productie van Doyenné is 10 procent meer dan vorig jaar. De overige perenrassen zijn samen goed voor een productie van 35 miljoen kilo.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  15° / 4°
  50 %
 • Vrijdag
  16° / 5°
  20 %
 • Zaterdag
  16° / 10°
  80 %
Meer weer