FrieslandCampina verkoopt Duitse activiteiten aan Müller

FrieslandCampina is van plan om onderdelen van zijn Duitse activiteiten te verkopen aan de Duitse Unternehmensgruppe Theo Müller. De transactie omvat onder meer het zuivelmerk Landliebe en drie Duitse productievestigingen.

FrieslandCampina+verkoopt+Duitse+activiteiten+aan+M%C3%BCller
© Dirk Hol

De ongeveer duizend medewerkers van FrieslandCampina Duitsland zijn woensdag over de voorgenomen verkoop geïnformeerd. Naast Landliebe bevat de verkoop de merken Tuffi, Südmilch, Puddis, Mondelice, diverse door FrieslandCampina in Duitsland geproduceerde huismerken in het 'witte zuivel'-assortiment en het foodservicemerk Gastro. De productiefaciliteiten, opslagplaatsen en distributiecentra in Heilbronn, Keulen en Schefflenz worden eveneens overgedaan aan Müller.

FrieslandCampina gaat in Duitsland zelf verder met de marketing en verkoop van zijn internationale merken Valess, Chocomel, zijn kaasmerken, waaronder Frico en Holland Master, en door FrieslandCampina buiten Duitsland geproduceerde huismerken, waaronder kaas en slagroomspuitbussen. Ook zal het bedrijf activiteiten voor de zakelijke markt voortzetten. Het bedrijft zal met de locaties Kievit in Lippstadt (ingrediënten) en met DFE Pharma in Goch en Nörten-Hardenberg (farmaceutische hulpstoffen) in Duitsland actief blijven.


Duitse melkveehouders

FrieslandCampina gaat door met het ophalen en verwerken van de melk van zijn Duitse leden-melkveehouders. Voor de Duitse leden-melkveehouders blijven de bij het lidmaatschap van de coöperatie behorende rechten en plichten onveranderd, benadrukt het bedrijf. Ook behouden ze recht op de FrieslandCampina-garantieprijs, de contante nabetaling, reservering op naam en indien van toepassing eventuele toeslagen. Müller neemt de contracten van Duitse niet-ledenmelkveehouders met een leverancierscontract over.

Woordvoerder Jan-Willem ter Avest van FrieslandCampina laat weten dat de melk van de Duitse leden-melkveehouders dit jaar nog in de gebruikelijke zuivelfabrieken verwerkt zal worden. Een deel van de Duitse melk gaat nu al naar Nederlandse fabrieken. 'Voor volgend jaar kijken we hoe we dit op een zo duurzaam mogelijke manier kunnen gaan organiseren. Het kan ook zijn dat we afspraken maken met Duitse verwerkingslocaties of dat meer melk in Nederland verwerkt gaat worden. In ieder geval blijven we de melk gewoon afnemen. We zijn in Duitsland zelfs nog op zoek naar nieuwe leden-melkveehouders.'


Betere resultaten

Roel van Neerbos, lid van de executive board van Koninklijke FrieslandCampina en president van FrieslandCampina Food & Beverage laat weten dat de marktpositie en resultaten van FrieslandCampina Duitsland de afgelopen jaren sterk verbeterd zijn. 'Niettemin zijn we ervan overtuigd dat we in de nieuwe eigenaar, de Unternehmensgruppe Theo Müller, een geschikte opvolger hebben gevonden die door synergievoordelen in staat zal zijn deze onderneming succesvol verder te ontwikkelen. In Duitsland, een van onze thuismarkten, zal FrieslandCampina zich blijven richten op de verkoop van zijn sterke internationale merken.'

Of de Duitse activiteiten winstgevend waren, maakt FrieslandCampina niet bekend. Ter Avest: 'De resultaten zijn echt verbeterd. Een Merk als Landliebe is echt een sterk merk. De verkoop is bedoeld voor de lange termijnstrategie en is voor beide bedrijven goed. Wij zetten in op schaalgrootte van onze eigen internationale merken, op waardecreatie. Dat is in het belang van onze leden.'


Goedkeuring ledenraad

De ledenraad van Zuivelcoöperatie FrieslandCampina U.A. en de Duitse mededingingsautoriteit moeten de verkoop nog goedkeuren. De ledenraad zal op 20 juni een besluit nemen over de voorgenomen transactie. Verwacht wordt dat de transactie voor het eind van 2022 zal zijn afgerond. FrieslandCampina en Müller doen geen mededelingen over de waarde die met de deal gemoeid is.

Müller produceert diverse zuivelproducten en is gevestigd in Fischach, in de Duitse deelstaat Beieren. Naast de Duitse thuismarkt is Müller ook actief op verschillende markten in Europa, waaronder in het Verenigd Koninkrijk. Het bedrijf had in 2021 een omzet van 7 miljard euro, met wereldwijd negentien productielocaties en 31.700 werknemers.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 9°
    65 %
Meer weer